Het erfgoed van Aurillac: een reis door de geschiedenis van de stad en de invloed van de Keltische en Romeinse cultuur.

Aurillac is een stad in het hart van de regio Auvergne-Rhône-Alpes in Frankrijk. Deze stad is vooral bekend om haar rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De stad was lang een belangrijk centrum van handel en industrie in de regio en heeft nog steeds vele indrukwekkende bezienswaardigheden die getuigen van haar rijke erfgoed. In dit artikel zullen we een diepere duik nemen in de geschiedenis van Aurillac en hoe de Keltische en Romeinse cultuur nog steeds invloed hebben op deze stad.

De oude stad Aurillac

De oude stad van Aurillac dateert uit de middeleeuwen en wordt gekenmerkt door smalle straatjes en indrukwekkende gebouwen. Er zijn nog veel overblijfselen uit deze periode, waaronder de kerk van St. Géraud en het kasteel van de graven van Auvergne. Beide gebouwen zijn prachtige voorbeelden van de gotische en Romaanse architectuur die zo kenmerkend zijn voor middeleeuwse steden.

De Kelten in Aurillac

De Kelten waren de oorspronkelijke bewoners van de regio en hadden een grote invloed op de ontwikkeling van Aurillac. De stad was ooit een belangrijke Keltische nederzetting en er zijn nog steeds vele Keltische overblijfselen te vinden in de omgeving. Een van de meest indrukwekkende is de Batailles-heuvel, waar de Kelten ooit hun beroemde slag om de Auvergne vochten.

De Romeinen en hun invloed op Aurillac

De Romeinen kwamen eeuwen na de Kelten aan in Aurillac en hadden een even grote invloed op de stad. Ze bouwden vele monumentale gebouwen en infrastructuur, zoals bruggen en wegen, die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt. Een van de belangrijkste Romeinse monumenten in Aurillac is het Maison de l’eau et de la pêche, een prachtig bewaard gebleven water- en visserijmuseum dat laat zien hoe belangrijk de visserij-industrie in deze stad was.

Bezoek de musea van Aurillac

Als je meer wilt leren over de geschiedenis van Aurillac, zijn er verschillende musea die je kunt bezoeken. Het Musée d’Art et d’Archéologie en het Musée des Volcans zijn bijvoorbeeld geweldige plekken om meer te weten te komen over de Kelten en de Romeinen en hun invloed op de regio.

Wandelen en fietsen in de omgeving

Aurillac ligt in een prachtige omgeving en is een perfecte plek om te wandelen en te fietsen. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen langs monumenten en historische bezienswaardigheden. Het Parc des Volcans en het Plateau de l’Aubrac zijn hier perfecte voorbeelden van.

Geniet van lokale specialiteiten

Een bezoek aan Aurillac zou niet compleet zijn zonder te genieten van de lokale specialiteiten. Het is vooral bekend om zijn kazen, waaronder Cantal en Bleu d’Auvergne. Maar ook andere gerechten zijn de moeite waard, zoals truffels en gevogelte. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de lokale markten waar deze heerlijke specialiteiten te vinden zijn.

Overnachten in Aurillac

Aurillac heeft een breed scala aan accommodaties waaronder hotels, bed and breakfasts en campings. Er zijn opties voor elk budget en iedereen die de stad wil bezoeken kan gemakkelijk een geschikte plek vinden om te overnachten.

Festivals en evenementen

Aurillac is een stad die beroemd is om haar festivals en evenementen. Zo is er bijvoorbeeld het straattheaterfestival dat elk jaar in augustus plaatsvindt en vele internationale artiesten trekt. Er zijn ook andere festivals tijdens het jaar zoals het jazzfestival en het filmfestival.

Wintersporten

Aurillac ligt in de buurt van verschillende wintersportplekken in de regio. Skiliften en pistes worden onderhouden voor wintersporters, zodat u tijdens uw verblijf eveneens kunt skiën of snowboarden.

Bezienswaardigheden rond Aurillac

Als u meer van de regio wilt ontdekken, zijn er verschillende prachtige bezienswaardigheden die u kunt bezoeken. Laat u bijvoorbeeld verbazen door de roze rotsen van Salers of bezoek het middeleeuwse dorp Laroquebrou.

Shopping in Aurillac

Aurillac heeft een breed scala aan winkels, boetiekjes en markten die geschikt zijn voor alle smaken. Van lokale specialiteiten tot ambachtelijke producten en mode, Aurillac heeft het allemaal.

Het seizoen om Aurillac te bezoeken

Het beste seizoen om Aurillac te bezoeken is in de zomer. Het weer is dan het meest aangenaam en er zijn ook de meeste festivals en evenementen. Maar de stad is ook prachtig in de herfst en de winter, wanneer de kleuren van de bomen veranderen en er minder toeristen zijn.

Conclusie

Aurillac is een stad die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur. Haar rijke erfgoed, de Romeinse en Keltische invloeden en de prachtige omgeving maken het een van de meest bijzondere steden in Frankrijk en een bestemming die elke reiziger zou moeten overwegen.

Veelgestelde vragen

1. Waar ligt Aurillac precies?

Aurillac ligt in het hart van de regio Auvergne-Rhône-Alpes in Frankrijk.

2. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Aurillac?

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerk van St. Géraud, het kasteel van de graven van Auvergne en het Maison de l’eau et de la pêche.

3. Wat is de beste manier om Aurillac te verkennen?

De beste manier om Aurillac te verkennen is te voet of met de fiets. Er zijn verschillende routes die u langs de belangrijkste bezienswaardigheden leiden.

4. Wat zijn lokale specialiteiten van Aurillac?

De lokale specialiteiten van Aurillac zijn kazen zoals Cantal en Bleu d’Auvergne, truffels en gevogelte.

5. Wat is het beste seizoen om Aurillac te bezoeken?

Het beste seizoen om Aurillac te bezoeken is in de zomer, maar de stad is ook prachtig in de herfst en de winter.

Share the Post:

Related Posts