De verborgen geschiedenis van Chittagong: bezoek de Britse en Portugese koloniale resten

Als je naar Bangladesh gaat, mag een bezoek aan de havenstad Chittagong – ook wel bekend als Chatga – niet ontbreken. Deze stad is een belangrijke toegangspoort tot het land en heeft een rijke geschiedenis als belangrijke handelspost in Azië. Maar er is meer: Chittagong heeft veel koloniale overblijfselen van zowel de Britse als Portugese overheersers. Voor geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan deze stad een must. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten die je tijdens je bezoek aan Chittagong kunt ontdekken.

Wat is er te zien in Chittagong?

1. Het Nationaal Museum

In het centrum van Chittagong ligt het Nationaal Museum. Hier vind je veel informatie over de geschiedenis van de stad en de rest van Bangladesh. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 2000 historische items, variërend van antieke boeken, munten en wapens tot het moderne digitale tijdperk.

2. Foy’s Lake

Chittagong kan een heel drukke en chaotische stad zijn, dus als je even wilt ontspannen, ga dan naar het pittoreske Foy’s Lake. Dit meer ligt aan de rand van de stad en biedt een rustige omgeving, terwijl je nog steeds kunt genieten van een prachtig uitzicht op de omringende heuvels. Op het meer zijn ook boottochten beschikbaar.

3. De begraafplaats van de Britse en Portugese kolonisten

In Chittagong vind je een begraafplaats die als laatste rustplaats dient voor veel Britse en Portugese kolonisten. Het graf van de beroemde schrijver en reiziger James Silk Buckingham is hier ook te vinden en zeker een bezoek waard.

4. Het Reddingshuis

Het Reddingshuis is een van de meest iconische koloniale gebouwen in de stad. Het werd vroeger gebruikt om verlaten vrouwen en kinderen op te vangen en diende later als school en kantoor. Tegenwoordig is het Reddingshuis een museum dat je meeneemt op een reis door de geschiedenis van Chittagong.

5. Het zeehavengebied

Chittagong is een havenstad en heeft dan ook een belangrijk maritiem verleden. Tijdens een wandeling door het zeehavengebied kun je veel oude Britse overblijfselen bekijken, zoals verlaten loodsen en oude stoomkranen.

Hoe bereik je Chittagong?

Chittagong is gemakkelijk te bereiken met de trein, bus of het vliegtuig vanuit Dhaka of een directe vlucht vanaf een aantal andere steden. Er zijn verschillende treinen die dagelijks van en naar Chittagong rijden en de treinreis biedt een prachtig uitzicht op de omringende heuvels. De busrit is ook een goede optie, terwijl de vluchten een snellere, maar duurdere optie zijn.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en koloniale architectuur, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Chittagong. Deze stad biedt een spannend kijkje in het verleden, met veel koloniale overblijfselen die nog steeds te zien zijn. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon wat wilt ontspannen, er is voor elk wat wils in deze prachtige stad.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste tijd om Chittagong te bezoeken?

De wintermaanden van november tot februari zijn de beste tijd om Chittagong te bezoeken vanwege het aangename weer.

2. Is Chittagong een veilige stad om te bezoeken?

Chittagong heeft, net als elke stad in de wereld, zijn eigen veiligheidsuitdagingen. Het is echter in het algemeen een veilige stad om te bezoeken als je de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

3. Wat is het lokale eten dat ik in Chittagong kan proberen?

Chittagong heeft een aantal heerlijke lokale gerechten, waaronder shorshe ilish (ilish vis in mosterdsaus), pitha (rijstcakes) en chingri malai (garnalen in kokosmelksaus).

4. Kan ik gemakkelijk accommodatie vinden in Chittagong?

Ja, er zijn verschillende accommodatie-opties beschikbaar in Chittagong, variërend van budget tot luxe.

5. Wat zijn enkele andere bezienswaardigheden in de buurt van Chittagong?

Enkele andere bezienswaardigheden in de buurt van Chittagong zijn Cox’s Bazar, de grootste natuurlijke zeespiegel ter wereld, en de heilige boeddhistische stad Chittagong Hill Tracts.

Share the Post:

Related Posts