Verborgen pareltjes: wandelroutes en natuurgebieden in de omgeving van Eindhoven

Als je aan Eindhoven denkt, denk je wellicht aan Philips, PSV en gezelligheid. Maar wist je dat er in de omgeving van Eindhoven ook prachtige natuurgebieden te vinden zijn waar je heerlijk kunt wandelen? Van uitgestrekte heidevelden tot ongerepte bossen, in de omgeving van Eindhoven kom je het allemaal tegen. In dit artikel delen we enkele verborgen pareltjes voor een heerlijke wandeling.

De Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een uitgestrekt natuurgebied van zo’n 1500 hectare gelegen tussen Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende en Someren. Het gebied staat bekend om haar uitgestrekte heidevelden en vennen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 2 tot 14 kilometer. Voor wie graag wat meer wil weten over de geschiedenis en het beheer van de heide, is er ook een speciale educatieve route beschikbaar.

De Herbertusbossen

Op een steenworp afstand van Eindhoven vind je de Herbertusbossen, een bosrijk gebied met tal van wandelroutes. Het gebied is vernoemd naar de Sint-Heribertuskerk, waarvan de toren nog altijd boven het bos uitsteekt. In de bossen vind je naast diverse wandelpaden ook een speelbospad voor kinderen en een rolstoelvriendelijke route.

De Malpie

De Malpie is een natuurgebied gelegen tussen Valkenswaard en Waalre, op zo’n 20 minuten rijden van Eindhoven. Het gebied bestaat uit een afwisseling van bos, heide en vennen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 3 tot 10 kilometer. Een aanrader is de route langs het Beekdal van de Keersop, waar je de Keersop beek en diverse vennen tegenkomt.

De Leenderheide

De Leenderheide is een uitgestrekt natuurgebied gelegen tussen Leende en Valkenswaard. Het gebied bestaat uit bossen, heide en vennen en wordt doorkruist door de Dommel. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 2 tot 11 kilometer. Een aanrader is de wandelroute langs het Beekdal van de Tongelreep.

De Groote Heide

De Groote Heide is een natuurgebied dat deels in Nederland en deels in België ligt. Het gebied strekt zich uit van Valkenswaard tot aan het Belgische Neerpelt en bestaat uit uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 2 tot 14 kilometer. Een aanrader is de route langs de Leenderbos en de Groote Heide.

De Cartierheide

De Cartierheide ligt op zo’n 10 kilometer afstand van Eindhoven en is een uitgestrekt natuurgebied met verschillende wandelroutes. Het gebied bestaat uit heidevelden, bossen en vennen en je vindt er zelfs een stukje stuifzand. Een aanrader is de wandelroute door het Deelgebied Tafelbergheide waarbij je onder andere langs de Tafelberg komt.

Landgoed Ten Vorsel

Op zo’n 20 minuten rijden van Eindhoven vind je Landgoed Ten Vorsel, een prachtig natuurgebied gelegen tussen de dorpen Bladel en Hapert. Het landgoed bestaat uit uitgestrekte bossen, weilanden en vennen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 2 tot 6 kilometer. Een aanrader is de wandelroute langs de Visvijvers.

Landgoed De Utrecht

In de omgeving van Eindhoven vind je ook Landgoed De Utrecht, gelegen tussen Esbeek, Hilvarenbeek en Tilburg. Het landgoed bestaat uit een afwisseling van bossen, heide en vennen en is vernoemd naar de langgerekte overstromingsvlakte die door het gebied stroomt. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend in lengte van 2 tot 10 kilometer.

Wandelen in de omgeving van Eindhoven

Een stad als Eindhoven heeft veel meer te bieden dan alleen Philips en PSV. In de omgeving van Eindhoven vind je prachtige natuurgebieden met tal van mooie wandelroutes. Of je nu op zoek bent naar uitgestrekte heidevelden, bossen of vennen, het is allemaal te vinden in de omgeving van Eindhoven. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de omgeving van Eindhoven?

In de omgeving van Eindhoven vind je tal van mooie wandelroutes. Enkele van de mooiste wandelroutes zijn de routes over de Strabrechtse Heide, de Leenderheide en de Groote Heide.

Welke natuurgebieden zijn er te vinden in de omgeving van Eindhoven?

In de omgeving van Eindhoven zijn diverse natuurgebieden te vinden, waaronder de Strabrechtse Heide, de Herbertusbossen, de Malpie, de Leenderheide, de Groote Heide, de Cartierheide, Landgoed Ten Vorsel en Landgoed De Utrecht.

Zijn de wandelroutes geschikt voor kinderen?

Veel van de wandelroutes in de omgeving van Eindhoven zijn prima geschikt voor kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld speelbospaden te vinden in de Herbertusbossen en zijn er diverse wandelroutes uitgezet die geschikt zijn voor kinderen.

Mag de hond mee tijdens het wandelen?

In de meeste natuurgebieden in de omgeving van Eindhoven zijn honden welkom, mits ze zijn aangelijnd. Op sommige plekken gelden er speciale regels, dus het is altijd verstandig om dit voor vertrek even te checken.

Kan ik ook fietsen in de natuurgebieden rondom Eindhoven?

Naast wandelen zijn er ook volop mogelijkheden om te fietsen in de natuurgebieden rondom Eindhoven. Zo zijn er diverse fietsroutes uitgezet die je langs de mooiste plekjes voeren.

Kortom, de omgeving van Eindhoven heeft meer te bieden dan alleen gezelligheid en technologie. Ga op ontdekkingstocht en ontdek de prachtige natuurgebieden rondom Eindhoven.

Share the Post:

Related Posts