Traditionele Roemeense gerechten om te proeven tijdens je vakantie: van sarmale tot mamaliga.

Ben je op zoek naar een unieke en culinaire vakantiebestemming? Misschien is Roemenië wel iets voor jou! In dit land kun je genieten van de prachtige natuur, interessante cultuur en natuurlijk het heerlijke eten. Roemeens eten is sterk beïnvloed door de geschiedenis en de geografie van het land. Hierdoor zijn er tal van traditionele gerechten die je zeker moet proeven tijdens je vakantie. In deze blog nemen we je mee op een culinaire reis door Roemenië en vertellen we je alles over de lekkerste traditionele gerechten.

Sarmale

Als er één gerecht is dat Roemeense mensen altijd associëren met de Roemeense keuken, dan zijn het wel sarmale. Dit gerecht wordt meestal gemaakt tijdens speciale gelegenheden en feesten en bestaat uit gevulde koolrolletjes. Het vlees wordt vaak gemengd met rijst, kruiden en zure room om de smaak te versterken. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met polenta en zure room.

Mamaliga

Mamaliga lijkt op polenta en wordt beschouwd als een Roemeens nationaal gerecht. Het bestaat uit een dikke, maïsachtige pap die vaak wordt geserveerd met melk, kaas, zure room of cottage cheese. Dit gerecht is eenvoudig, maar erg lekker en wordt vaak gegeten als alternatief voor brood.

Varza a la Cluj

Dit gerecht is een andere variatie van de koolrolletjes, maar wordt bereid zonder vlees. Het gerecht bestaat uit gevulde koolrolletjes met een mengsel van uien, paprika, wortels en rijst. Het gerecht wordt geserveerd met polenta of met aardappelpuree.

Mititei

Dit is één van de populairste gerechten van Roemenië en wordt vaak geserveerd in restaurants, op festivals en bij familiebijeenkomsten. Dit gerecht lijkt op worstjes, maar is gemaakt van rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Het vlees wordt gemengd met knoflook, zwarte peper, paprika en een paar andere kruiden. Het wordt meestal geserveerd met mosterd, brood en een koud biertje.

Zacusca

Zacusca is een vegetarische spread die populair is in Roemenië als aperitief of als bijgerecht. Het wordt gemaakt van geroosterde groenten zoals aubergine, paprika, wortelen en uien. De groenten worden gemengd met olie en soms met tomatenpuree om een ​​gladde spread te maken. Het kan worden gegeten met brood, crackers of geroosterd brood en is zeker de moeite waard om te proeven.

Ciorba

Ciorba is een soep die in Roemenië vaak wordt gegeten als voorgerecht. Het is een zure soep die wordt gemaakt met vlees, groenten en zure room. Dit gerecht is de perfecte maaltijd op een koude winterdag en wordt vaak geserveerd met een paar druppels vers citroensap.

Papanasi

Dit is een Roemeens dessert dat bestaat uit donuts gemaakt van kwark, suiker, bloem en ei en wordt meestal geserveerd met jam, crème fraîche of zure room. Het gerecht kan worden gefrituurd of gekookt en wordt vaak bestrooid met poedersuiker.

Cozonac

Cozonac is een Roemeens zoet brood dat lijkt op brioche. Dit brood kan worden gevuld met rozijnen, chocolade of noten en is zeker een traktatie voor bij je kopje koffie of thee. Dit brood wordt vaak gegeten tijdens de feestdagen en is een belangrijk onderdeel van de Roemeense traditie.

Tochitura

Tochitura is een traditioneel gerecht uit de regio Oltenia en bestaat uit varkensvlees, ui, paprika en verwarmde rode peper. Het vlees wordt meestal geserveerd met gebakken aardappelen en een gebakken ei. Dit gerecht wordt vaak gegeten als late-night snack of ontbijt.

Langos

Langos is een populair straatvoedsel en komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar is ook populair in Roemenië. Het is een plattebrood gerecht dat wordt gemaakt van deeg en gefrituurd in olie. Dit brood wordt vaak geserveerd met knoflooksaus of zure room en kaas.

Salade Olivier

Salade Olivier is een bekend gerecht in Roemenië dat oorspronkelijk uit Rusland komt. Het is een salade die bestaat uit aardappelen, wortels, augurken, erwten, eieren en mayonaise. Dit is zeker een lekker gerecht om te proeven en is perfect als bijgerecht.

Tuica

Een vakantie in Roemenië is niet compleet zonder het drinken van ’tuica’. Dit is een traditionele Roemeense brandewijn gemaakt van pruimen. Het kan in de winter worden gedronken om de kou te verdrijven en is ook een perfecte drank om te drinken met vrienden.

Mici

Mici oftewel ‘gehaktbroodjes’ zijn grillworstjes die gemaakt zijn van rundvlees en lamsvlees. Het gehakt wordt soms ook verrijkt met knoflook en andere kruiden en wordt meestal geserveerd met knoflooksaus.

Friptura

Friptura is een gegrild vleesgerecht dat vaak wordt bereid met varkensvlees, rundvlees of schapenvlees. Het vlees wordt gemarineerd in knoflook, paprika, zout en rozemarijn en daarna gegrild. Het is een heerlijk gerecht dat vaak wordt geserveerd met mamaliga of aardappelen.

Branza

Branza is een zoute, witte kaas die vaak wordt gemaakt van schapenmelk. Het is een belangrijk onderdeel van de Roemeense keuken en wordt vaak geserveerd met mamaliga of op brood.

Roemeens eten is niet alleen heerlijk, maar ook zeer gevarieerd. Tijdens je vakantie in Roemenië kun je genieten van talloze traditionele gerechten, die allemaal hun eigen smaak hebben en typisch zijn voor het land. Van sarmale tot mamaliga en langos tot mici, er is voor elk wat wils.

Veelgestelde vragen

1. Wat is sarmale?
Sarmale is een traditioneel Roemeens gerecht bestaande uit gevulde koolrolletjes.

2. Welke zoete traktaties zijn er in Roemenië?
Cozonac is een zoet brood dat gevuld is met rozijnen, chocolade of noten. Papanasi zijn donuts gemaakt van kwark, suiker, bloem en ei die vaak worden geserveerd met jam, crème fraîche of zure room.

3. Wat is mamaliga?
Mamaliga is een dikke, maïsachtige pap die vaak wordt geserveerd met melk, kaas, zure room of cottage cheese.

4. Wat is de traditionele Roemeense drank?
‘Tuica’, een traditionele Roemeense brandewijn gemaakt van pruimen.

5. Wat is tochitura?
Tochitura is een traditioneel gerecht uit de regio Oltenia en bestaat uit varkensvlees, ui, paprika en verwarmde rode peper.

Share the Post:

Related Posts