Newcastle, de onontdekte parel van Engeland: wat maakt deze stad zo bijzonder voor een vakantie?

Ben je op zoek naar een unieke, avontuurlijke vakantie in een stad die nog niet ontdekt is door de massa? Dan is Newcastle upon Tyne, gelegen in Noordoost-Engeland, misschien wel de perfecte bestemming voor jou.

Een stad vol geschiedenis en cultuur

Newcastle heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Tegenwoordig kan je nog steeds overblijfselen van die tijd vinden, zoals delen van de muur die de stad omringde en het fort dat zich bevindt onder het winkelcentrum Eldon Square. Daarnaast kan je in Newcastle tal van musea bezoeken, zoals het Discovery Museum, waar je leert over de industriële revolutie en de geschiedenis van de stad.

Shoppen en uitgaan

Newcastle is ook een uitstekende bestemming om te shoppen. Het winkelcentrum Eldon Square biedt een scala aan winkels en boetieks waar je naar hartenlust kan winkelen. Naast winkelen kan je genieten van een bruisend nachtleven in de talloze clubs en pubs die de stad rijk is.

Stranden en parken

Voor wie wat ontspanning zoekt, is Newcastle ook de ideale bestemming. In Whitley Bay, op slechts 30 minuten van het centrum van Newcastle, vind je prachtige stranden waar je kan zonnen, zwemmen en wandelen. Daarnaast heeft de stad ook heel wat prachtige parken waar je tot rust kan komen, zoals het Leazes Park en het Exhibition Park.

Culinaire hoogstandjes

Newcastle heeft heel wat culinaire hoogstandjes te bieden. Zo kan je genieten van de traditionele Britse keuken in de vele pubs en restaurants in de stad. Probeer zeker eens de beroemde ‘Geordie Pie’, die gevuld is met vlees van het lokale ras Northumberland. Daarnaast kan je ook genieten van gerechten uit alle delen van de wereld, van Japans tot Mexicaans.

Adembenemende architectuur

De stad staat bekend om zijn prachtige architectuur. Een van de meest iconische gebouwen is de Gateshead Millennium Bridge, die de oevers van de rivieren Tyne en Gateshead verbindt. Dit prachtige bouwwerk opent regelmatig om grote schepen door te laten, wat een unieke ervaring is om te zien.

Alternatieve bezienswaardigheden

Naast de meer traditionele bezienswaardigheden heeft Newcastle ook enkele alternatieve attracties, zoals de BALTIC Centre for Contemporary Art. Dit museum exposeert hedendaagse kunst in een industrieel pand aan de oevers van de Tyne. Ook de Victoria Tunnel is een unieke attractie. Deze werd oorspronkelijk gebouwd als schuilkelder tijdens WO II en heeft ook gediend als transportverbinding om kolen van de mijnen naar de schepen te transporteren. Tegenwoordig kan je hier rondleidingen krijgen en meer leren over de geschiedenis van de stad.

Outdooractiviteiten

Voor de meer avontuurlijke vakantiegangers heeft Newcastle ook heel wat outdooractiviteiten te bieden. Zo kan je zeilen op de Tyne, kajakken op de Noordzee of mountainbiken in de prachtige natuurparken in de buurt van de stad.

Opvallende festivals

Newcastle organiseert jaarlijks enkele opvallende festivals. Zo is er het Juice Festival voor jongeren die geïnteresseerd zijn in cultuur en kunst. En voor de fietsliefhebbers is er het moeder van alle fietsenrally’s, het Cyclone Festival, waarbij duizenden deelnemers het landschap doorkruisen.

Vervoer in de stad

Newcastle is een compacte stad en is gemakkelijk te voet te verkennen. Er zijn echter ook bussen en trams, evenals fietsen, auto’s en taxi’s te huur om de stad en de omgeving te verkennen.

Beste reistijd

De beste tijd om Newcastle te bezoeken is van mei tot september, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de meeste buitenactiviteiten beschikbaar zijn.

Conclusie

Newcastle upon Tyne is een prachtige stad vol met geschiedenis, cultuur, winkels, restaurants, attracties en activiteiten. Van prachtige stranden tot adembenemende architectuur en alternatieve bezienswaardigheden, Newcastle heeft voor elk wat wils. De compacte stad is gemakkelijk te verkennen te voet, maar er zijn ook tal van transportopties beschikbaar. Het is de perfecte verborgen schat in het Verenigd Koninkrijk voor je volgende vakantie.

Veelgestelde vragen

1. Waarom staat Newcastle bekend als de ‘Geordie Pie’ stad?
Newcastle staat bekend om ‘Geordie pie’ omdat het in de 19e eeuw een populair gerecht was onder de arbeidersklasse in de regio.

2. Hoe lang duurt het om van Newcastle naar Whitley Bay te reizen?
Het duurt slechts 30 minuten om van het centrum van Newcastle naar Whitley Bay te reizen met het openbaar vervoer.

3. Welke festivals zijn er elk jaar in Newcastle?
Newcastle organiseert elk jaar festivals zoals het Juice Festival voor jongeren en het Cyclone Festival voor fietsliefhebbers.

4. Kun je de Victoria Tunnel nog steeds bezoeken?
Ja, de Victoria Tunnel is open voor publieke rondleidingen en biedt een interessante reis terug in de tijd.

5. Is Newcastle een veilige stad?
Newcastle is een veilige stad, maar zoals elke stad zijn er enkele gebieden die je moet vermijden ’s nachts en op bepaalde tijden van de dag.

Share the Post:

Related Posts