Het Guggenheim museum in Bilbao: kunst, architectuur en geschiedenis

Het Guggenheim museum in Bilbao, gelegen in de noordelijke regio van Spanje, is een van de meest iconische musea ter wereld. Het museum trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld en biedt een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst en architectuur.

In dit artikel zullen we het museum en zijn geschiedenis onderzoeken, de architectuur van het gebouw en de kunstwerken die te zien zijn. Ook kijken we naar wat u kunt doen als u Bilbao bezoekt en het museum gaat bezoeken.

Geschiedenis van het Guggenheim museum in Bilbao

Het Guggenheim museum in Bilbao werd in 1997 geopend door King Juan Carlos I van Spanje. Oorspronkelijk werd het gebouwd om de industrie te revitaliseren en de werkloosheid in de regio te verminderen. Het idee van de voormalige directeur van het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, Thomas Krens, was om buiten de VS te gaan beginnen met het bouwen van takken van het Guggenheim Museum.

De architect Frank Gehry werd gevraagd om het ontwerp te maken, en hij creëerde een iconisch gebouw dat de wereldwijde aandacht trok. Het gebouw was uniek in zijn technische details en gebruikte materialen, zoals titaniumplaten op de buitenkant van het gebouw.

De architectuur van het Guggenheim museum in Bilbao

Het Guggenheim museum in Bilbao is een architectonisch meesterwerk dat de moeite waard is om te bezoeken, zelfs als u geen kunstfan bent. Het gebouw zelf is een kunstwerk en het interieur is even indrukwekkend.

De grootste blikvanger van het museum is het gebogen gebouw dat is bekleed met titaniumpanelen. Het gebouw is ontworpen om de stroom van de nabijgelegen rivier te weerspiegelen en past naadloos in de omgeving. Het museum heeft een oppervlakte van 24.000 vierkante meter en er zijn in totaal negentien galerijen.

Gehry heeft ook zorgvuldig de binnenkant van het museum ontworpen om kunst te tonen in een lichte en ruime omgeving. Er is veel natuurlijk licht in de galerijen en het gebruik van glas en staal zorgt voor een moderne en elegante uitstraling.

Kunstwerken in het Guggenheim museum

Het museum heeft een indrukwekkende collectie van meer dan 13.000 kunstwerken, waaronder werken van enkele van de meest geprezen kunstenaars ter wereld. Kunstliefhebbers kunnen genieten van een breed scala aan kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en installaties.

Enkele van de bekendste werken in het museum zijn onder meer ‘Tulips’ van Jeff Koons, een reusachtige hond genaamd ‘Puppy’ van Jeff Koons en ‘Maman’ van Louise Bourgeois.

Naast de permanente collectie organiseert het Guggenheim museum ook tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen bevatten meestal werk van nieuwe en opkomende kunstenaars.

Wat te doen in Bilbao en het Guggenheim museum bezoeken

Als u naar Bilbao reist, moet u het Guggenheim museum zeker bezoeken. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend en er zijn speciale openingstijden op feestdagen. Het gebouw is gemakkelijk te vinden en ligt op loopafstand van andere populaire attracties in de stad, zoals het Casco Viejo-gebied en het Euskal Museoa, het museum van Baskische cultuur en geschiedenis.

Als u Bilbao bezoekt, kunt u ook genieten van het lokale eten. De regio staat bekend om zijn pintxos, kleine hapjes die bijna overal te vinden zijn en die kunnen variëren van eenvoudige tapas tot meer verfijnde gerechten.

Conclusie

Het Guggenheim museum in Bilbao is een must-see attractie voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en architectuur. Het gebouw zelf is een meesterwerk en de kunstcollectie is indrukwekkend. Als u Bilbao bezoekt, moet u zeker tijd vrijmaken om het museum te bezoeken en te genieten van alles wat de stad te bieden heeft.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste tijd om het Guggenheim museum te bezoeken?

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 20:00 uur. Het is het beste om ’s ochtends vroeg te gaan om de drukte te vermijden.

2. Wat zijn de kosten van een bezoek aan het Guggenheim museum?

De toegangsprijzen variëren, maar de algemene toegangsprijs is ongeveer € 16.

3. Kan ik foto’s maken in het museum?

Bezoekers van het museum mogen foto’s maken, mits zonder flits.

4. Hoeveel tijd heb ik nodig om het museum te bezoeken?

Het hangt ervan af hoe grondig u de kunstcollecties wilt bekijken, maar over het algemeen duurt het bezoek aan het museum ongeveer twee tot drie uur.

5. Zijn er rondleidingen beschikbaar in het Guggenheim museum?

Ja, er zijn gratis rondleidingen beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands. U kunt ook een privérondleiding reserveren voor een meer persoonlijke ervaring.

Share the Post:

Related Posts