Wandelen in de Tien Shan bergen: de mooiste routes rondom Osj

Ben je op zoek naar een adembenemende wandelervaring? Dan is de Tien Shan bergen in Kirgizië zeker een bestemming die je niet mag missen. Met zijn steile hellingen, gletsjers en kristalheldere meren is het een van de mooiste trektochtbestemmingen in Centraal-Azië. Een van de hoogtepunten in de regio is het stadje Osj, dat omringd wordt door enkele van de meest indrukwekkende bergen van Kirgizië. Hieronder vind je enkele van de meest prachtige wandelroutes rondom Osj.

De Ala Bel pass

Een van de meest veeleisende routes in de regio, de Ala Bel pass biedt echter wel een uitzonderlijk uitzicht op de omliggende bergen. Het begint bij het dorpje Bishkek en loopt door de hoge gletsjers van de westelijke Tien Shan.

Moeilijkheidsgraad:

moeilijk

Hoogteverschil:

1100 meter

Duur:

5-6 dagen

De Lenin Peak Base Camp Trek

Deze trektocht omhelst de eerste dagen van de beroemde Lenin Peak expeditie en neemt je mee door alpine weiden, gletsjers en rivierovergangen. Onderweeg passeer je authentieke Kirgizische dorpjes waar toeristen meestal niet komen.

Moeilijkheidsgraad:

moeilijk

Hoogteverschil:

1000 meter

Duur:

4-5 dagen

De Akshirak trek

Een van de meer rustige wandelroutes in de Tien Shan bergen. Deze trektocht leidt door beboste valleien en langs glinsterende meren en ijsgrotten.

Moeilijkheidsgraad:

gemiddeld

Hoogteverschil:

500 meter

Duur:

3-4 dagen

De Kyrgyzstan to Tajikistan traverse

Beginnend in Osj, neemt deze trektocht je mee door de ruige bergen van Kirgizië en over de grens naar Tajikistan. Onderweeg geniet je van een adembenemend uitzicht op de toppen van het Pamir gebergte en meren zoals het Kuli Kul en Chapchylgan.

Moeilijkheidsgraad:

moeilijk

Hoogteverschil:

2700 meter

Duur:

18-21 dagen

Karakol naar Ala Kul meer

Een van de meest populaire wandelroutes in Kirgizië, begint in het stadje Karakol en eindigt bij de schitterende Ala Kul bergmeer. Onderweg passeer je talloze kleine bergdorpen en geniet je van het uitzicht op de bekende Tien Shan pieken.

Moeilijkheidsgraad:

gemiddeld

Hoogteverschil:

1600 meter

Duur:

5-7 dagen

Kok-Jailau Trek

Een van de meer toegankelijke routes voor wandelaars van gemiddelde vaardigheden. De Kok-Jailau route biedt een onvergetelijk uitzicht op het Sary Chelek meer en Kirgizië’s gevarieerde flora en fauna.

Moeilijkheidsgraad:

gemiddeld

Hoogteverschil:

800 meter

Duur:

4-5 dagen

De Jyrgalan Trek

De Jyrgalan trektocht is een fantastische optie voor wandelaars van gemiddelde vaardigheden. Op deze route geniet je van een prachtig uitzicht op het bergstadje Karakol en onderweg kom je langs kristalheldere meren en hoge bergpassen.

Moeilijkheidsgraad:

gemakkelijk

Hoogteverschil:

400 meter

Duur:

3-4 dagen

De Karakol en Jeti-Oguz Valley Trek

Beginnend in Karakol, deze route neemt je mee door de adembenemende Jeti-Oguz canyon en langs het betoverende Karakolmeer. Onderweg kom je langs authentieke Kirgizische dorpjes en geniet je van een gastvrij welkom.

Moeilijkheidsgraad:

gemiddeld

Hoogteverschil:

950 meter

Duur:

6-7 dagen

De Trek naar Lake Song Kul

Met zijn kristalheldere wateren en weelderige weiden, is het Song Kul meer zeker een van de hoogtepunten van de Tien Shan bergen. De trektocht naar het meer is redelijk toegankelijk en biedt een fantastisch uitzicht op de omliggende bergen.

Moeilijkheidsgraad:

gemakkelijk

Hoogteverschil:

700 meter

Duur:

4-5 dagen

Arslanbob

In het hart van het Kyrgyz Ferghana gebergte ligt Arslanbob, een groot walnotenbomen bos. Het biedt een gebied van ongelofelijke natuurlijke en culturele betekenis met een prachtig landschap dat zich uitstrekt over de valleien en rondom de bergen.

Moeilijkheidsgraad:

gemakkelijk

Hoogteverschil:

600 meter

Duur:

2-3 dagen

Issyk Kol meer

Issyk-Kul is het tweede grootste alpiene meer ter wereld en een van de populairste toeristische bestemmingen in Kirgizië. Onderweg maak je kennis met authentieke bergdorpjes en geniet je van de lokale keuken.

Moeilijkheidsgraad:

gemakkelijk

Hoogteverschil:

500 meter

Duur:

3-4 dagen

Pamir HS trek

Een andere wandelroute van Osj naar het Pamir gebergte, de Pamir Trek biedt een fantastische uitzicht op de Wakhan Corridor en Afghanistan. De route is echter veeleisend en geschikt voor ervaren wandelaars.

Moeilijkheidsgraad:

moeilijk

Hoogteverschil:

2500 meter

Duur:

16-20 dagen

De Sary-Jaz Trek

De Sary-Jaz Trek is een uitdagende wandelroute die je meeneemt langs de ruige bergen van de Tien Shan regio. Onderweg geniet je van een fantastisch uitzicht op de toppen van het Pamir gebergte en leef je met de lokale nomaden.

Moeilijkheidsgraad:

moeilijk

Hoogteverschil:

3200 meter

Duur:

14-18 dagen

Conclusie

De Tien Shan bergen bieden een unieke trektocht ervaring die elke wandelaar moet ervaren. Of je nu een ervaren wandelaar of een beginner bent, er is een trektocht route die bij jouw vaardigheden past. Ongetwijfeld biedt Kirgizië een adembenemende en onvergetelijke ervaring voor elke wandelliefhebber.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is de beste tijd om te wandelen in de Tien Shan bergen?
De beste tijd om te gaan wandelen in de Tien Shan bergen is van juni tot september. In deze periode is de lucht helder, met weinig regen en gematigde temperaturen.

2. Wat zijn de belangrijkste dingen om mee te nemen tijdens het wandelen in de Tien Shan bergen?
Een goede uitrusting, inclusief kleding en schoenen voor alle omstandigheden, is essentieel. Vergeet niet om een ​​kaart, een kompas, een zaklamp en voldoende water en voedsel mee te nemen.

3. Is het veilig om in de Tien Shan bergen te wandelen?
Veiligheid is altijd belangrijk in het buitenleven. Houd de weersomstandigheden in de gaten en blijf op de hoogte van elk veiligheidsrisico dat van toepassing is op het gebied waarin je wandelt. Het is ook raadzaam om een ​​lokale gids in te huren.

4. Wat is de beste manier om naar Osj te reizen?
De beste manier om naar Osj te reizen is via de luchthaven van Bishkek. Vanaf daar kun je een auto huren of gebruikmaken van het openbaar vervoer.

5. Zijn er beperkingen voor wie kan wandelen in de Tien Shan bergen?
Er zijn geen strikte beperkingen, maar het is belangrijk vooraf te controleren of er speciale vergunningen of toestemming nodig is om bepaalde routes te wandelen.

Share the Post: