Vakantie Kazachstan

Kazachstan is het op negen na grootste land ter wereld en biedt een indrukwekkende mix van landschappen, van bergen en meren tot steden en woestijnen. Toch is het toerisme nog relatief onontwikkeld in dit land. Dat maakt een bezoek aan Kazachstan extra speciaal: je ontdekt hier nog het authentieke en ongerepte karakter van dit bijzondere land. In dit artikel nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Kazachstan.

Almaty: de culturele hoofdstad van Kazachstan

De voormalige hoofdstad van Kazachstan, Almaty, is nog steeds de belangrijkste culturele en commerciële stad van het land. Hier vinden bezoekers een mix van oud en nieuw: moderne wolkenkrabbers en warenhuizen tegen de achtergrond van majestueuze bergen. Onze tips voor een bezoek aan Almaty zijn bezoeken aan het Almaty Central Park, het Historical Museum of Almaty, en om wandelingen te maken rondom de nabijgelegen bergen.

Het Baïkonur-cosmodroom: de basis van de Russische ruimtevaart

Het Baïkonur-cosmodroom in het zuiden van Kazachstan is ’s werelds grootste en oudste lanceerbasis voor ruimtevaartuigen. De basis was en is nog steeds de basis voor de Russische ruimtevaart. Het bezoeken van het Baïkonur-cosmodroom en het zien van de raketlanceringen is een unieke ervaring voor bezoekers van Kazachstan.

De prachtige meren van Kazachstan

Kazachstan heeft prachtige meren, zoals Lake Balkhash, Lake Alakol en Lake Kaindy. Een bezoek aan deze meren is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van Kazachstan te ervaren. Lake Kaindy, gelegen midden in het Kungey Alatau-gebergte, is een van de meest adembenemende meren in de wereld. De onderwaterbosbodem biedt een sprookjesachtig gezicht tijdens het duiken.

De cultuur van Kazachstan

Kazachstan heeft een rijke en diverse culturele geschiedenis die bezocht kan worden door middel van verschillende festivals en musea. Een daarvan is het Central State Museum of Kazakhstan, dat de geschiedenis van het land toont. Een andere optie is het Nationaal Museum van Kazachstan, dat verschillende tentoonstellingen heeft over de nomadische geschiedenis van Kazachstan en over hedendaagse kunst.

Overnachten bij een nomadenfamilie

Een unieke manier om te genieten van de prachtige Kazachse landschappen is om te overnachten bij een Kazachse nomadenfamilie. Zij laten je kennismaken met de lokale cultuur en hun tradities, waardoor je een authentieke ervaring krijgt. Deze familieverblijven zijn doorgaans eenvoudig, maar comfortabel genoeg om een goede nachtrust te garanderen.

Ecotoerisme in Kazachstan

Kazachstan heeft ook een aantal nationale parken die bezoekers de mogelijkheid bieden om de natuurlijke schoonheid en het wildlife van Kazachstan te ervaren en te beschermen. Het Aksu-Zhabagly Nature Reserve, gelegen in het zuiden van het land, biedt wandelroutes door de uitlopers van het Tien Shan-gebergte. Het Korgalzhyn Nature Reserve biedt een prachtig uitzicht op de steppes en is de thuisbasis van meer dan 300 soorten vogels.

Het historische Silk Road in Kazachstan

De historische Silk Road, die ooit China, Centraal-Azië en Europa verbond, liep ook door Kazachstan. De stad Taraz was een van de belangrijkste handelsposten langs deze historische route. Kazachstan biedt hierdoor ook unieke mogelijkheden om kennis te maken met de geschiedenis van de uitwisseling tussen China en Europa.

Het unieke eten van Kazachstan

Kazachstan biedt heerlijke gerechten die zijn beïnvloed door de geografische ligging van het land. Hier bijvoorbeeld te genieten van “Beshbarmak,” wat “vijf vingers” betekent en traditioneel met de hand wordt gegeten. Een ander heerlijk gerecht is “Plov,” een rijstgerecht met verschillende soorten vlees die gebakken wordt in een ketel en vaak geserveerd wordt tijdens feesten.

Conclusie

Kazachstan is niet alleen het grootste land in Centraal-Azië, maar ook een land vol verborgen juweeltjes en buitengewone ervaringen. De landschappen en de cultuur zorgen voor een onvergetelijke vakantie in dit relatief weinig bezochte land. Kazachstan is klaar om ontdekt te worden door avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring.

Veelgestelde vragen

1. Hoe hoog zijn de bergen in Kazachstan?

Het Tien Shan-gebergte in Kazachstan heeft bergpieken tot meer dan 7000 meter hoog.

2. Is Kazachstan een veilig land voor buitenlandse bezoekers?

Ja, het land is over het algemeen veilig voor buitenlandse bezoekers. Wel is het belangrijk om waakzaam te zijn en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen.

3. Hoe lang duurt een vlucht naar Kazachstan?

Vanuit Nederland kun je vliegen naar Almaty of Nur-Sultan (de huidige hoofdstad) met een tussenlanding. De vluchtduur ligt tussen de 8 en 12 uur, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de gekozen route.

4. Heeft Kazachstan een eigen taal?

Ja, Kazachstan heeft een eigen taal, Kazachs genaamd. Russisch is echter nog steeds de meest gebruikte taal in het land.

5. Wat is de beste tijd om naar Kazachstan te reizen?

De beste tijd om naar Kazachstan te reizen is van mei tot en met september, wanneer het weer relatief mild is en er veel activiteiten en festivals plaatsvinden. Winters zijn koud en streng, dus het is beter om in deze periode geen outdoor-activiteiten te plannen.