Wilkes-Barre’s geschiedenis: een kijkje in de rijke cultuur van Pennsylvania

Wilkes-Barre is een stad in het noordoosten van Pennsylvania en een belangrijk cultureel centrum van de staat. Gelegen aan de Susquehanna-rivier, heeft de stad een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. In dit artikel nemen we een kijkje in de geschiedenis van Wilkes-Barre en ontdekken we wat er te zien en te doen is in deze historische stad.

De geschiedenis van Wilkes-Barre

Wilkes-Barre werd gesticht in 1769 door kolonel John Durkee, een veteraan van de Franse en Indiaanse oorlogen. De stad is vernoemd naar John Wilkes en Isaac Barre, twee Britse parlementsleden die de kolonisten steunden tijdens de Amerikaanse Revolutie. Tijdens deze oorlog was Wilkes-Barre een belangrijk militair centrum en leverde het vele soldaten voor het continentale leger.

Na de oorlog werd Wilkes-Barre een belangrijke nederzetting voor kolonisten uit Connecticut en New York. De stad groeide snel en werd een belangrijk centrum voor handel en industrie. In de late 19e eeuw vestigden zich hier veel Poolse en Slovaakse immigranten, die de stad hielpen te groeien en te bloeien.

Tijdens de 20e eeuw speelde Wilkes-Barre een belangrijke rol in de Amerikaanse arbeidersbeweging. In 1902 brak er een grote staking uit in de kolenmijnen rondom de stad, die bekend werd als de Anthracite Strike. De staking duurde vijf maanden en eindigde met een overwinning voor de mijnwerkers.

Bezienswaardigheden in Wilkes-Barre

Wilkes-Barre heeft tal van historische bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Een van de populairste attracties is het Luzerne County Historical Society Museum, dat een schat aan informatie biedt over de geschiedenis van de regio. Het F.M. Kirby Center for the Performing Arts is een prachtig gerestaureerd theater uit de jaren 30, dat nu als concertzaal en theater dient.

Een andere populaire attractie is het Frederick Stegmaier Mansion, een herenhuis uit de 19e eeuw dat nu dienstdoet als museum en evenementenlocatie. Ook het Lackawanna County Coal Mine Tour is een must-see attractie, waarbij je een ondergrondse tour maakt door een echte kolenmijn.

Activiteiten in Wilkes-Barre

Naast historische bezienswaardigheden biedt Wilkes-Barre tal van activiteiten voor toeristen. De River Common aan de Susquehanna-rivier is een populaire plek om te wandelen, te fietsen en te genieten van de natuur. Het Mohegan Sun Pocono casino biedt gokspellen en entertainment, terwijl het Montage Mountain Resort een scala aan buitenactiviteiten biedt, waaronder skiën, snowboarden en mountainbiken.

Eten en drinken in Wilkes-Barre

Wie van lekker eten houdt, zal zich thuis voelen in Wilkes-Barre. De stad heeft een scala aan restaurants, van eenvoudige cafés tot chique eetgelegenheden. Een populaire plek om te dineren is het Cork Bar and Restaurant, dat bekend staat om zijn steaks en zeevruchten.

Conclusie

Wilkes-Barre is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en veel te zien en te doen. Wie geïnteresseerd is in Amerikaanse geschiedenis, cultuur en industrie, zal zeker willen genieten van alles wat deze historische stad te bieden heeft.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste tijd om Wilkes-Barre te bezoeken?
– Wilkes-Barre is het hele jaar door een populaire bestemming. De zomermaanden (juni-augustus) zijn het drukst, terwijl het winterseizoen populair is onder wintersporters.

2. Hoe ver is Wilkes-Barre van New York City?
– Wilkes-Barre ligt op ongeveer 2 uur rijden ten noorden van New York City.

3. Wat zijn enkele andere bezienswaardigheden in de buurt van Wilkes-Barre?
– Nabijgelegen attracties zijn onder andere de St. Joseph’s Oblates Grotto in Pittston, de Steamtown National Historic Site in Scranton en de Ricketts Glen State Park, bekend om zijn prachtige watervallen.

4. Welke activiteiten zijn er voor kinderen in Wilkes-Barre?
– Kinderen zullen genieten van een bezoek aan de Montage Mountain Resort, het Knoebels Amusement Resort of het Houdini Museum, dat gewijd is aan ’s werelds beroemdste illusionist.

5. Hoe kan ik Wilkes-Barre het beste verkennen?
– Het is het beste om te reizen met de auto of het openbaar vervoer om de stad en de omgeving te verkennen. Taxi’s zijn ook beschikbaar, maar het huren van een auto is geschikt en meer aan te bevelen om verschillende bezienswaardigheden in de omgeving te verkennen.

Share the Post:

Related Posts