Verborgen schatten in Groningen: kom meer te weten over de minder bekende plekken en activiteiten in Groningen en geniet van een unieke vakantie-ervaring.

Groningen heeft veel meer te bieden dan alleen beroemde attracties zoals de Martinitoren en het Groninger Museum. Er zijn talloze verborgen schatten te ontdekken in deze bruisende stad en de omgeving. Hier zijn enkele van de minder bekende plekken en activiteiten die uw vakantie in Groningen onvergetelijk maken:

1. Bezoek de drie noordelijke provincies op één locatie

In het visitor center van Groningen, gelegen naast het Centraal Station Groningen, kunt u een bezoek brengen aan De Noordelingen: een expositie die de icoon-projecten van Groningen, Friesland en Drenthe als geheel bevraagt en presenteert. Van architectuur en stedenbouw tot (landschaps)ontwerp: De Noordelingen laat u kennismaken met bijzondere projecten die in de omliggende provincies te vinden zijn.

2. Bezoek de enige overgebleven molen in de stad

De molen aan de Westeremdenstraat is de enige overgebleven molen in Groningen en is zeker een bezoekje waard. De molen is gebouwd in 1848 en werd gebruikt om graan te malen. Vandaag de dag dient de molen als een woonhuis, maar u kunt nog steeds de structuur en interieurs van de molen bekijken.

3. Breng een bezoek aan de Chinese tuin

Deze Chinese tuin is gelegen in het Zuiderpark van Groningen. Deze verborgen schat is ontworpen door Chinese en Nederlandse kunstenaars en brengt de sfeer en schoonheid van het Verre Oosten naar Nederland. De kleuren, geluiden en bloemen van deze tuin maken dit een prachtige en serene ervaring.

4. Wandel over het natuurgebied Lauwersmeer

Dit natuurgebied staat bekend om zijn vogelrijkdom en biedt een mooie wandel- en fietsroute rond het meer. U zult verschillende soorten vogels tegenkomen, zoals de goudplevier, de bergeend en de kluut. Het is ook mogelijk om te kajakken of een excursie te maken met een boswachter.

5. Bezoek drie musea in één dag

Er zijn drie musea in Groningen die hun krachten hebben gebundeld voor een gezamenlijk entreeticket: het Universiteitsmuseum Groningen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en GRID Grafisch Museum Groningen.

6. Maak een fietstocht langs de Reitdiephaven

De Reitdiephaven is één van de meest kleurrijke en fotogenieke plekken van Groningen. U kunt een fiets huren en langs de haven fietsen, of een rondvaart maken om deze prachtige haven vanaf het water te bekijken.

7. Bezoek een kaasboerderij in Stitswerd

In het dorpje Stitswerd in Groningen vindt u kaasboerderij ‘de Franschman’. Hier worden op traditionele wijze kazen gemaakt van biologische melk. U kunt hier een kijkje nemen in de stallen, een rondleiding volgen en natuurlijk diverse kazen proeven en kopen.

8. Ga op zoek naar street art

In Groningen vindt u verschillende muurschilderingen die de straten en steegjes van de stad opfleuren. Deze street art is vaak te vinden in de binnenstad, maar er zijn ook muurschilderingen buiten het centrum te ontdekken. Ga op ontdekkingstocht en laat u verrassen!

9. Maak een boottochtje in de Groningse wateren

Ontdek de stad vanuit een ander perspectief en ga mee op een boottocht door de grachten van Groningen. U kunt ook uitvaren naar het omringende natuurgebied, zoals het Lauwersmeer.

10. Bezoek het kleinste museum van Groningen

In een woonhuisje in het centrum van Groningen bevindt zich het kleinste museum van de stad. Het ‘Noordelijk Scheepvaartmuseum Miniaturen Museum’ bestaat uit miniaturen van schepen en havens die door vakkundige handen zijn gemaakt.

11. Bezoek het Middeleeuwse klooster van Aduard

Het klooster van Aduard, gelegen op slechts 15 minuten van de stad, is een prachtige Middeleeuwse locatie die vandaag de dag nog steeds de moeite waard is om te bezoeken. Het klooster werd in 1192 door monniken gesticht en is lange tijd de plek geweest voor geestelijk onderwijs.

12. Bezoek de prachtige tuin van Landgoed Nienoord

De tuin van Landgoed Nienoord is een prachtige plek om te bezoeken als u geniet van historische tuinen. De tuin bevat verschillende soorten planten en bomen uit de 17e, 18e en 19e eeuw en is het hele jaar door toegankelijk.

13. Bezoek een echt poffertjesrestaurant

Poffertjes zijn een traditioneel Nederlands gerecht en worden vaak geserveerd in de winter. In Groningen zijn er nog steeds enkele restaurants waar u het hele jaar door kunt genieten van heerlijke poffertjes. Eet smakelijk!

14. Bezoek het bustheater Peerd van Ome Loeks

Het Peerd van Ome Loeks is een stenen paard dat bekend is in Groningen als een volksverhaal. Kinderen hielden ervan om op het paard te rijden en verhalen te verzinnen over Ome Loeks. Tegenwoordig is het Peerd van Ome Loeks veranderd in een bustheater waar u kunt genieten van verschillende voorstellingen.

15. Bezoek het nationale park Lauwersmeer

Het nationale park Lauwersmeer is een prachtig beschermd gebied waar u helemaal tot rust kunt komen. Hier vindt u verschillende wandelroutes die u door de prachtige natuur leiden. Er zijn ook paardenpaden en fietspaden, dus u kunt genieten van de schoonheid van het park op uw eigen tempo.

Groningen heeft zoveel te bieden en deze lijst is slechts het topje van de ijsberg. We raden u aan deze verborgen schatten te ontdekken en te genieten van een unieke vakantie-ervaring in deze bruisende stad en omgeving.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele van de minder bekende plekken om te bezoeken in Groningen?

Er zijn tal van minder bekende plekken om te bezoeken in Groningen, zoals de molen aan de Westeremdenstraat, de Chinese tuin in het Zuiderpark, de kaasboerderij ‘de Franschman’ in Stitswerd en het Middeleeuwse klooster van Aduard.

Waar kan ik street art vinden in Groningen?

Street art is te vinden in verschillende delen van de stad Groningen, zowel in de binnenstad als daarbuiten. Ga op ontdekkingstocht en laat u verrassen!

Is het mogelijk om te fietsen of wandelen in het Lauwersmeer?

Ja, het nationale park Lauwersmeer biedt verschillende wandel- en fietspaden waar u kunt genieten van de prachtige natuur.

Waar kan ik meer informatie vinden over de musea in Groningen?

U kunt meer informatie vinden over de musea in Groningen, en hoe u een gezamenlijk entreeticket kunt kopen, op hun gezamenlijke website.

Wat zijn poffertjes en waar kan ik ze in Groningen vinden?

Poffertjes zijn kleine ronde pannenkoekjes die vaak worden geserveerd met poedersuiker en boter. In Groningen zijn er nog enkele restaurants waar u het hele jaar door poffertjes kunt krijgen, zoals ‘Poffertjes Jan’ in de binnenstad.

Share the Post:

Related Posts