De Boeiende Geschiedenis van Pesjawar: Ontdek de monumenten, forten en musea van deze stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Pakistan.

Pesjawar, gelegen in het noordwesten van Pakistan, is een stad met een fascinerende geschiedenis. Het is een stad die in de loop van de tijd vele heersers heeft gekend, van de oude Indiase heersers tot de Britse overheersing. Door de ligging aan handelsroutes heeft de stad een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio en het land als geheel. In dit artikel zullen we je meenemen op een reis door de boeiende geschiedenis van Pesjawar en de monumenten, forten en musea ontdekken die deze stad te bieden heeft.

De oude Indiase heersers

Pesjawar heeft een oude geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Indusvallei beschaving. Na de val van het Mauryaanse Rijk in 185 v.Chr. werd de stad geregeerd door verschillende koninkrijken, waaronder het Kushan-rijk. Het was tijdens deze periode dat Pesjawar een belangrijk centrum werd voor de boeddhistische leer.

Boeddhabeelden in Pesjawar Museum

Een van de belangrijkste musea van Pakistan, het Pesjawar Museum, heeft een indrukwekkende collectie boeddhabeelden. De beelden zijn afkomstig uit de vele boeddhistische kloosters die ooit in de regio stonden. De collectie omvat ook enkele zeldzame gouden munten uit de Kushan-periode.

Bala Hisar Fort

Het Bala Hisar Fort, dat in de 5e eeuw werd gebouwd, is een van de oudste forten van Pakistan. Het fort was het middelpunt van de stad tijdens de heerschappij van de Kushans en het werd later gebruikt als residentie voor de Afghaanse heersers. Het fort biedt een prachtig uitzicht op de stad en herbergt tegenwoordig het legerhoofdkwartier.

De moslimheersers

Vanaf de 8e eeuw begonnen moslimheersers de stad te regeren en Pesjawar werd een belangrijk centrum van de islamitische cultuur.

Mahabat Khan-moskee

De Mahabat Khan-moskee is een prachtig voorbeeld van islamitische architectuur uit de 17e eeuw. De moskee is vernoemd naar haar stichter, Mahabat Khan, die een belangrijke minister was onder de Mughal-keizer Shah Jahan.

Gor Khatri

De Gor Khatri zijn de overblijfselen van de boeddhistische tempels en de heidense kuil van de oude stad Purushapura. Tijdens de razernij van de Afghaanse heerser Ahmad Shah Durrani in de 18e eeuw werden deze tempels en kuilen grotendeels vernietigd. De huidige restanten zijn nu gemarkeerd als de Gor Khatri.

De Britse overheersing

Na de val van het Mogol-rijk in India begonnen de Britten zich uit te breiden. Ze veroverden Pesjawar in 1849, waarna de stad deel uitmaakte van Brits-Indië. In de loop van hun heerschappij bouwden de Britten vele monumenten in de stad.

Qissa Khwani Bazaar

De Qissa Khwani Bazaar is een van de oudste en meest bruisende markten van het subcontinent. Het was ook de plek waar in 1930 de Britse troepen het vuur openden op een menigte demonstranten, wat leidde tot de moord op velen. Het bloedbad op de Qissa Khwani Bazaar was een keerpunt in de strijd voor onafhankelijkheid van India en Pakistan.

Pesjawar Museum

Het Pesjawar Museum, opgericht in 1907, is een van de oudste musea van Pakistan. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie Britse en Sikh militaire voorwerpen, boeddhistische beelden en IVH-oriëntalistische kunstwerken.

Veelgestelde vragen

– Is Pesjawar veilig voor toeristen?
– Ja, Pesjawar is veilig voor toeristen. Het wordt aanbevolen om de normale voorzorgsmaatregelen te nemen bij het reizen naar elke Deense stad.
– Wanneer is de beste tijd om Pesjawar te bezoeken?
– De beste tijd om Pesjawar te bezoeken is in de winter, van november tot februari. Het weer is dan aangenaam en de lucht is helder.
– Kan ik Pesjawar bezoeken als ik geen moslim ben?
– Ja, je kunt Pesjawar bezoeken als je geen moslim bent. Het wordt aanbevolen om gepaste kleding te dragen bij het betreden van religieuze plaatsen.
– Zijn er hotels in Pesjawar?
– Ja, er zijn verschillende hotels in Pesjawar. Vanwege de toenemende populariteit van de stad, zijn er veel opties beschikbaar voor reizigers van verschillende budgetten.
– Hoe bereik ik Pesjawar?
– Pesjawar is bereikbaar per auto, trein en vliegtuig. De dichtstbijzijnde luchthaven is de Bacha Khan International Airport, die vluchten heeft vanuit Islamabad, Karachi en Lahore.

Share the Post:

Related Posts