Culturele Schatten Van Cyprus – Het Bezoeken van UNESCO-Werelderfgoed Sites op het Eiland

Als je denkt aan Cyprus, denk je waarschijnlijk direct aan zon, zee en strand. Maar Cyprus heeft ook veel te bieden op cultureel gebied. Het eiland heeft diverse historische en archeologische vindplaatsen die door UNESCO zijn erkend als werelderfgoed. In dit artikel nemen we je daarom mee op een reis langs verschillende culturele schatten van Cyprus die je niet mag missen tijdens je vakantie.

Kourion

We beginnen onze reis op Kourion, een archeologische vindplaats in de buurt van de stad Limassol. Hier vind je een van de belangrijkste historische vindplaatsen van het eiland. Bezoekers kunnen hier overblijfselen uit de klassieke Griekse, Romeinse en Byzantijnse periodes van Cyprus bewonderen. Een van de hoogtepunten is het indrukwekkende Griekse theater met uitzicht op de zee.

Choirokoitia

Choirokoitia is een van de oudste prehistorische nederzettingen in de wereld die nog steeds bestaan. De nederzetting dateert uit 7000 voor Christus en is uniek vanwege zijn ovale huizen en ongewone architectuur. De plek staat al sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Paphos

Paphos was in de oudheid de hoofdstad van Cyprus en heeft een rijke geschiedenis. Bezoekers kunnen hier onder andere de indrukwekkende Koningsgraven uit de 4e eeuw voor Christus bekijken. Ook de mozaïeken van het Huis van Dionysos zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Troodos Gebergte

Midden op Cyprus ligt het indrukwekkende Troodos Gebergte. De bergen bieden een schat aan middeleeuwse kloosters die de tand des tijds hebben doorstaan. Bezoek bijvoorbeeld het Kykkosklooster, dat bekend staat om zijn Byzantijnse kunst en architectuur.

Larnaca

In Larnaca bevindt zich de Sint-Lazaruskerk, die werd gebouwd in de 9e eeuw na Christus. De kerk wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van Byzantijnse architectuur op Cyprus. De fresco’s en iconen in de kerk zijn adembenemend.

Kato Paphos Archeologisch Park

Als je geïnteresseerd bent in archeologie, mag een bezoek aan Kato Paphos Archeologisch Park niet ontbreken. Het park is de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende historische vindplaatsen op Cyprus, waaronder de beroemde mozaïeken van Nea Paphos.

Panagia Angeloktisti

De Panagia Angeloktisti kerk in het dorpje Kiti is een prachtig voorbeeld van Byzantijnse architectuur. De kerk werd gebouwd in de 11e eeuw en is vooral bekend om zijn prachtige mozaïeken.

Stavrovouni Klooster

Het Stavrovouni Klooster biedt bezoekers een schat aan geschiedenis en legendes. Het klooster, dat zich op de top van een heuvel bevindt, werd in de 4e eeuw na Christus gesticht door Sint-Helena, de moeder van Constantinopel. Het klooster is vooral bekend om de relikwie van het Ware Kruis van Christus.

Kourion Strand

Het Kourion Strand biedt bezoekers de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving, terwijl ze zich omringd voelen door geschiedenis. Het strand bevindt zich naast de opgravingen van de Kourion en biedt een uitzonderlijke combinatie van zon, zee en archeologie.

Hala Sultan Tekke

Hala Sultan Tekke ligt in de buurt van Larnaca en is een belangrijk heiligdom voor de islam. Het heiligdom werd gebouwd ter ere van Umm Haram, die werd aangewezen als de enige vrouwelijke metgezel van de Profeet Mohammed die ooit Cyprus heeft bezocht.

Kasteel van Limassol

Het Kasteel van Limassol is een middeleeuws kasteel dat in de 14e eeuw door de Hospitaalridders werd gebouwd. Het kasteel was oorspronkelijk bedoeld als een bolwerk tegen de invasie van de Arabieren en werd later gebruikt als gevangenis.

Hellenistisch Theater

Het Hellenistisch Theater in Kourion is een prachtig voorbeeld van de klassieke architectuur van het oude Griekenland. Het theater is gebouwd in de 2e eeuw voor Christus en bood plaats aan maximaal 3500 toeschouwers.

Tombe van de Koningen

De Tombe van de Koningen is een indrukwekkende historische vindplaats die dateert uit de 3e eeuw voor Christus. De tombe was oorspronkelijk bedoeld voor de hooggeplaatste leden van de samenleving en bevat uitgebreide fresco’s en beelden.

Bellapais Abdij

De Bellapais Abdij is gelegen in de buurt van de stad Kyrenia. Het klooster werd gebouwd in de 12e eeuw en is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van de gotische architectuur op Cyprus.

Conclusie

Cyprus heeft veel te bieden op cultureel gebied. De historische en archeologische vindplaatsen op het eiland zijn een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur. Of je nu het Troodosgebergte beklimt, de prachtige mozaïeken van Nea Paphos bewondert of het Hellenistisch Theater bezoekt, er is voor elk wat wils.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel UNESCO-werelderfgoedsites zijn er in Cyprus?
Antwoord: Cyprus heeft drie UNESCO-werelderfgoedsites.

2. Wat zijn de openingstijden van Kourion?
Antwoord: Kourion is geopend van dinsdag tot en met zondag van 8.00 uur tot 18.00 uur.

3. Is er een dresscode voor het bezoeken van religieuze sites op Cyprus?
Antwoord: Ja, bezoekers wordt gevraagd om gepaste kleding te dragen bij het betreden van religieuze sites.

4. Wat is het beste seizoen om Cyprus te bezoeken?
Antwoord: De beste tijd om Cyprus te bezoeken is van mei tot oktober.

5. Zijn alle archeologische sites op Cyprus toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Antwoord: Niet alle archeologische sites op Cyprus zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Neem vooraf contact op met de site om te informeren naar de mogelijkheden.

Share the Post:

Related Posts