Vakantie Krakau

Krakau, ook wel bekend als Krakow, is een van de meest bezochte steden van Polen. De stad heeft een rijke geschiedenis en biedt prachtige architectuur, interessante musea en een heerlijke keuken. Een bezoek aan deze stad zal een onvergetelijke ervaring zijn.

De geschiedenis van Krakau gaat terug tot de 7e eeuw, toen de stad werd gesticht. Gedurende de middeleeuwen was Krakau een belangrijke handelsstad en groeide uit tot een van de grootste steden van Europa. In de 16e eeuw werd Krakau de hoofdstad van Polen en een centrum van cultuur en wetenschap in Europa. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar veel gebouwen zijn gerestaureerd en de oude stad staat sinds 1978 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Er is genoeg te zien en te doen in Krakau. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten:

Het Koninklijk Kasteel van Wawel

Dit kasteel staat op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het kasteel was de residentie van de Poolse koningen en is gevuld met prachtige kunst en historische objecten.

De Grote Markt

De Grote Markt, ook wel bekend als Rynek Główny, is het centrale plein van Krakau en een van de grootste middeleeuwse stadspleinen van Europa. Hier vind je prachtige gebouwen, restaurants, cafés en winkels.

De Wawel-kathedraal

Deze kathedraal is een belangrijk religieus monument en herbergt graven van koningen en beroemde Poolse leiders. Het is een adembenemend voorbeeld van gotische architectuur.

Het Joodse district Kazimierz

Dit voormalige joodse getto werd na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd en is tegenwoordig een trendy wijk met veel bars, cafés en restaurants. Je vindt hier ook de prachtige Tempel-synagoge en de oude joodse begraafplaats.

Het Rynek Underground museum

Dit museum is gevestigd onder de Grote Markt en biedt een fascinerende kijk op het middeleeuwse Krakau. Hier kun je zien hoe mensen vroeger leefden en werkten.

Als het gaat om eten en drinken, heeft Krakau veel te bieden. Hier zijn een paar gerechten die je niet mag missen:

Pierogi

Dit zijn de Poolse versie van dumplings en kunnen worden gevuld met vlees, kaas of groenten. Ze zijn een geweldige maaltijd of snack.

Krakovska

Deze gekruide worst is een lokale specialiteit en wordt meestal geserveerd met mosterd en zuurkool.

Bigos

Dit is een stoofpot die gemaakt wordt met verschillende soorten vlees, kool en paddenstoelen en is een typisch gerecht in Polen.

Vodka

Polen staat bekend om zijn wodka en Krakau heeft veel bars die deze drank serveren. Probeer eens een lokale smaak, zoals honing of kersenwodka.

Krakau heeft een uitstekend openbaar vervoerssysteem, inclusief bussen en trams. De stad is ook zeer geschikt om te voet te verkennen. Vergeet niet om een wandeling te maken langs de rivier de Wisła, die door Krakau stroomt.

Krakau is een prachtige stad met een rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en heerlijk eten. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur of gewoon een leuke tijd wilt hebben, Krakau is een bestemming die zeker de moeite waard is.

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Krakau.

Wat is de beste tijd om Krakau te bezoeken?

Krakau kan het hele jaar door bezocht worden, maar de zomermaanden zijn het populairst. De lente is ideaal als je de drukte wilt vermijden en toch mooi weer wilt hebben.

Hoeveel dagen heb je nodig om Krakau te verkennen?

Als je de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien, is twee tot drie dagen voldoende. Als je meer van de stad wilt zien en wilt ontspannen, is een week ideaal.

Waar kan ik het beste logeren in Krakau?

Er zijn tal van accommodatie-opties in Krakau, variërend van hostels tot vijfsterrenhotels. Het oude stadscentrum en Kazimierz zijn populaire gebieden om te verblijven.

Wat zijn enkele andere interessante plaatsen om in de buurt van Krakau te bezoeken?

De zoutmijnen van Wieliczka, het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau en de prachtige Tatra-bergen zijn populaire uitstapjes in de buurt van Krakau.

Is het veilig om ’s nachts door Krakau te lopen?

Krakau is een veilige stad, maar net als in elke grote stad moet je wel op je hoede zijn voor zakkenrollers en andere kleine misdaden. Vermijd stille straten en wees alert als je ’s nachts alleen wandelt.