Vakantie Agra (India)

Als je van plan bent om naar India te reizen, mag een bezoek aan Agra niet ontbreken. De stad, gelegen in de deelstaat Uttar Pradesh, maakt deel uit van de beroemde ‘Gouden Driehoek’ samen met Delhi en Jaipur. Agra staat wereldwijd bekend vanwege het prachtige en iconische Taj Mahal mausoleum, maar er zijn ook veel andere plekken te ontdekken. In dit artikel lees je alles over de betoverende bestemming Agra in India.

1. Geschiedenis en cultuur van Agra

Agra heeft een rijke geschiedenis en was in de 16e en 17e eeuw de hoofdstad van het Mughal-rijk. Deze invloed van de Mughals is op vele manieren nog steeds zichtbaar in de stad. Agra is ook de thuisbasis van de klassieke Noord-Indiase keuken en is bekend om de heerlijke gerechten.

2. Bezoek Taj Mahal

De Taj Mahal is de belangrijkste toeristische attractie van Agra en een van de Unesco Werelderfgoed sites in India. Het majestueuze witmarmeren mausoleum werd gebouwd door Mughal-keizer Shah Jahan voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. Het is een van de meest erkende gebouwen ter wereld en trekt miljoenen bezoekers per jaar.

3. Rode Fort van Agra

Het Rode Fort van Agra, ook bekend als het Agra Fort, is een ander UNESCO-werelderfgoed. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en is een indrukwekkend voorbeeld van het Mughal-rijk. Het fort speelde een cruciale rol in de veel bewogen geschiedenis van Noord-India en was de residentie van de Mughal-keizers.

4. Struin rond in de bazaars van Agra

Agra heeft verschillende bazaars met een breed scala aan goederen, van textiel tot juwelen, leer en handwerk. De meest populaire bazaar is de Kinari Bazaar, gelegen in de buurt van de Jama Masjid. Het is een must-visit bestemming als je van winkelen houdt.

5. Bezoek het verlaten Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri was ooit de hoofdstad van het Mughal-rijk. De stad ligt in de buurt van Agra en werd gebouwd in de 16e eeuw. Het is de thuisbasis van verschillende monumenten, waaronder de Jama Masjid, Buland Darwaza en het Tomb of Salim Chisti. Het is een prachtig voorbeeld van Mughal architectuur en is zeker een bezoek waard.

6. Wandelen in de Mehtab Bagh

Mehtab Bagh is een prachtige tuin gelegen aan de Yamuna-rivier en biedt een prachtig uitzicht op de Taj Mahal. De tuin werd oorspronkelijk aangelegd door keizer Babur, maar werd gerevitaliseerd onder leiding van de Mughals. Het is nu een populaire bestemming voor toeristen die willen genieten van een wandeling in de natuur.

7. Bezoek Itmad-ud-Daulah’s Tomb

Itmad-ud-Daulah’s Tomb, ook wel bekend als de Baby Taj, is een ander prachtig monument in Agra. Het werd gebouwd in de Mughal-periode en is een eeuwenoude graftombe van een hoogwaardigheidsbekleder. Het wordt vaak vergeleken met de Taj Mahal vanwege de witmarmeren constructie en prachtige tuinen.

8. Proef de lekkerste gerechten van Agra

De Noord-Indiase keuken is wereldberoemd vanwege zijn rijke smaken en aroma’s. Agra is een belangrijk centrum voor deze keuken. Probeer de lokale specialiteiten zoals de beroemde Petha-snoepjes, Dalmoth, Mughlai-gerechten en Lassi, een yoghurt drankje.

9. Bezoek het Wildlife SOS

Wil je wilde dieren zien in Agra? Ga dan naar Wildlife SOS, een eco-bewuste dierenopvang met een missie om mishandelde dieren te redden. Hier kun je olifanten en beren bekijken en meer leren over het werk van deze organisatie.

10. Getuige van de Taj Mahal bij zonsopgang

Een van de beste ervaringen die je in Agra kunt hebben is getuige zijn van de Taj Mahal bij zonsopgang. Het monument wordt verlicht door de eerste zonnestralen van de dag en het is een ware magische ervaring om deze opkomende schoonheid te zien.

11. Bezoek de Jama Masjid-moskee

De Jama Masjid-moskee is de grootste moskee van India en wordt beschouwd als een meesterwerk van Mughal-architectuur. Het ligt dicht bij de Kinari Bazar en is een belangrijke bezienswaardigheid voor zowel toeristen als pelgrims.

12. Maak een dagtrip naar Mathura

Mathura, gelegen op ongeveer 56 km van Agra, is een belangrijke religieuze bestemming en staat bekend als de geboorteplaats van Heer Krishna. Het is een must-visit bestemming voor liefhebbers van spirituele architectuur en proef de heerlijke straat voedsel.

13. Bezoek de Agra Sheroes Hangout

De Sheroes Hangout is een bijzondere plek in Agra. Het werd gestart door een groep vrouwen die slachtoffer zijn geworden van geweld en biedt een veilige en vreedzame omgeving waar bezoekers met de slachtoffers kunnen praten en hun verhalen kunnen horen.

14. Trek de dubbele prachtige “Palki” in de Tempel van Radha Soami

De Radha Soami-tempel heeft een unieke manier om het heiligdom te bereiken, de bezoekers worden namelijk getrokken door de muren van het heiligdom met behulp van een dubbele ‘palki’. Het is een bijzondere ervaring om op deze manier tot de tempel te naderen en is zeker de moeite waard om te proberen.

15. Bezoek het Akbar’s Tomb

Akbar’s Tomb ligt in Sikandra, op 10 km ten noorden van Agra. Het is een prachtige graftombe gevuld met tuinen en fonteinen en is een ander voorbeeld van de Mughal-architectuur.

Conclusie

Agra is een betoverende bestemming in India die boordevol verrassingen zit. Van de beroemde Taj Mahal tot andere historische monumenten, prachtige tuinen en bazaars, Agra biedt genoeg om te verkennen. Vergeet niet om te genieten van de heerlijke Noord-Indiase gerechten en ontmoet de inspirerende mensen van deze stad.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de openingsuren van de Taj Mahal?
De Taj Mahal is geopend voor toeristen van zonsopkomst tot zonsondergang, behalve op vrijdag.

2. Wat is de beste tijd om Agra te bezoeken?
De beste tijd om Agra te bezoeken is de wintermaanden tussen oktober en maart.

3. Hoe lang duurt het om Agra te bezoeken?
Een bezoek aan Agra kan in 2 tot 3 dagen worden gedaan, afhankelijk van uw schema.

4. Wat is de kosten van toegang tot het Taj Mahal-gebouw?
Voor buitenlandse bezoekers kost de entree voor de Taj Mahal ongeveer 1000 Roepies.

5. Kan ik fotografie toestaan in de Taj Mahal-gebouwen?
Ja, fotografie is toegestaan in de Taj Mahal, maar het gebruik van drones is strikt verboden.