Vakantie Flores

Flores staat misschien niet bovenaan de lijst van bekende vakantiebestemmingen in Indonesië, maar dit eiland heeft zoveel te bieden dat het zeker de moeite waard is om te bezoeken. Flores, wat “bloem” betekent in het Portugees, is vernoemd naar de kleurrijke flora die het eiland bedekt. Hier zijn de beste attracties, activiteiten en plaatsen om te bezoeken tijdens jouw reis naar Flores.

Inleiding

Flores is gelegen in de oostelijke archipel van Sunda, en maakt deel uit van de Kleine Sunda-eilanden. Het eiland is minder bekend dan Bali, Lombok en Java, maar heeft een onderscheidende charme die reizigers aantrekt die de drukte willen vermijden. Flores biedt pittoreske landschappen, mooie stranden, traditionele dorpen, rare zoogdieren en gevarieerde culturen. In dit artikel zullen we de topattracties en -activiteiten van Flores ontdekken.

1. Kelimutu-meer

Het Kelimutu-meer ligt in het Kelimutu National Park en staat bekend om zijn drie gekleurde kratermeren die regelmatig van kleur veranderen. Het fenomeen wordt toegeschreven aan een mengsel van mineralen en algengroei. Elk meer heeft zijn eigen unieke kleur. Het Kelimutu-meer is een perfecte bestemming voor tijdstippen van zonsopgang.

2. Bena Village

Bena is een van de meest bekende afgelegen dorpen op Flores, gelegen nabij de voet van de berg Inerie. Het grotendeels Ngada-dorp is bestaat uit traditionele houten huizen met gebeeldhouwde details en hoog gras voor daken. De orthodoxe Ngada cultuur bestaat al eeuwenlang en de inwoners van Bena hebben hun tradities en levensstijl behouden.

3. Cunca Rami Waterfall

Cunca Rami Waterfall is een prachtige natuurlijke attractie op Flores die opvalt door de turquoise wateren en het natuurlijke zwembad. Bezoekers kunnen een duik nemen in de frisse wateren of zich onderdompelen in de waterval, omringd door weelderige vegetatie. De paden zijn niet te moeilijk en kinderen zullen zeker genieten van deze plek.

4. Wae Rebo Village

Wae Rebo Village is een traditioneel Manggaraian dorp dat bekend staat om zijn typische kegelvormige huizen. De 7-huis samenstelling bevindt zich op 1200 meter boven zeeniveau. Dit dorp is alleen te voet bereikbaar en er zijn geen motorvoertuigen toegestaan. Wae Rebo Village is een ongerepte locatie en de bewoners zijn zeer gastvrij.

5. Batu Cermin Cave

Batu Cermin-grot is een natuurlijke grot met gecalcineerde rotsformaties en kristalhelder zwembad. Het is fascinerend om de weerspiegeling van lichtstralen op de muren van de grot te zien. Een andere interessante eigenschap van de Batu Cermin-grot is de mogelijkheid om vleermuizen in hun natuurlijke omgeving te zien.

6. Riung Marine Park

Riung Marine Park bestaat uit 17 eilanden langs de noordkust van Flores. Het toegankelijke Riung Island is een uitstekend startpunt om het park te verkennen en van de natuur te genieten. Bezoekers kunnen duiken of snorkelen in het heldere water om de aquatische flora en fauna te bewonderen. Bovendien kun je ook varen door de mangroven en de lokale bevolking ontmoeten.

7. Waturaka Village

Waturaka is nog een traditioneel dorp op Flores dat een bezoek waard is. Dit dorp ligt in de omgeving van Bajawa en de inwoners zijn van de Ngada en Lio stammen. De typische huizen van het dorp hebben kenmerkende schuine daken en worden gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Waturaka biedt een prachtig uitzicht op de rijstvelden en de vulkanen in de omgeving.

8. Mount Inerie

Mount Inerie is een van de meest iconische locaties op Flores. Het is een actieve stratovulkaan van 2250 meter hoog en bevindt zich in Bajawa. Bezoekers die op de top staan, worden beloond met een vergezicht van weelderige groene bomen en mooie heuvels. Er is een trektocht die je in 4 uur de top van de berg bereikt.

9. Spiderweb-rijstvelden

Spiderweb-rice paddies is een unieke attractie in Flores. De rijstterrassen zijn genoemd naar hun complexe structuur die lijkt op een spinnenweb. Dit rijstveld ligt nabij Cancar, en kijkt uit over de heuvels, zijn adembenemend. Het kan worden verkend door motorfiets of met de auto.

10. Bajawa

Bajawa is de hoofdstad van Ngada en een belangrijk toeristisch centrum in Flores. Het gebied rond Bajawa is de thuisbasis van verschillende traditionele dorpen die van belang zijn voor het begrijpen van de cultuur en traditie van Flores. Bajawa wordt omringd door heuvels, vulkanen en bergketens, wat leidt tot een dramatisch en kleurrijk landschap.

11. So’a Traditional Village

De So’a-stam is bekend om zijn weefateliers en -technieken en deze praktijken worden al eeuwenlang doorgegeven van generatie op generatie. Bezoekers van So’a Traditional Village zullen getuige zijn van het proces van katoenplantage tot weven. Bovendien kun je kunstzinnige en kwaliteitsvolle handgeweven stukken kopen.

12. Ruteng

Ruteng is de grootste stad in West-Flores en het religieuze centrum van de Manggarai-stam. Ruteng staat bekend om zijn culturele erfgoed, zoals de traditionele dansen, muziek en huizen. Het Cepi Watu-meer is een ontspannen natuurlandschap nabij Ruteng waar bezoekers kunnen genieten van de pittoreske en rustgevende omgeving.

13. Ende

Ende is een van de belangrijkste steden van Flores en een historisch belangrijk gebied. De stad is omgeven door vulkanen en heuvels en biedt een ontspannen sfeer. Bezoekers kunnen genieten van de verbluffende uitzichten op de rijstvelden en de zonsondergang bij de stranden in de omgeving. In de stad Ende is er een herdenkingspaviljoen gewijd aan de onafhankelijkheidsstrijder Tuan Guru Bajang.

14. Riung 17 Islands Marine Park

Het Riung 17 Islands Marine Park is een afgelegen en rustige archipel van 17 eilanden, gelegen ten noorden van Flores. Het ecosysteem biedt een gevarieerde fauna en flora, kleurrijk koraal en rustgevende stranden. Bezoekers kunnen een boot- of snorkeltocht maken om de eilanden en het onderwaterlandschap te verkennen.

15. Hoofdstad Labuan Bajo

Labuan Bajo is de hoofdstad van het West-Manggarai-district en is een welbekend startpunt Eiland en Komodo National Park. De stad zelf is levendig en grenst de zee, met lokale markten, restaurants en straatverkopers langs de haven. Labuan Bajo biedt ook diverse stranden, zoals het Pink Beach en Cara Tangkil strand.

Conclusie

Flores is een verborgen parel van Indonesië die reizigers trakteert op avontuur en prachtige cultuur en natuur. Dit eiland biedt afgelegen dorpen, water watervallen, vulkanische bergen, buitenaardse stranden en uitzonderlijk gekleurde kratermeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Flores steeds bekender wordt bij toeristen wereldwijd.

Vaak gestelde vragen

1. Wat zijn de beste stranden om te bezoeken op Flores?
2. Hoe kom je van Bali naar Flores?
3. Zijn er feesten op Flores?
4. Waar kun je traditionele handgeweven stoffen kopen op Flores?
5. Is Flores een veilige bestemming voor reizigers?

Antwoorden op vaak gestelde vragen

1. Er zijn vele verborgen stranden op Flores, maar de beste zijn Waecicu Beach, Komodo-eiland, Pink Beach en Cara Tangkil strand.
2. De snelste en eenvoudigste manier om van Bali naar Flores te reizen, is per vliegtuig. De vlucht tussen Denpasar en Labuan Bajo is ongeveer 1-2 uur.
3. Flora & Fauna Festival en Pasola Warrior Festival zijn de bekendste feesten op Flores.
4. So’a Traditional Village, Mbay en Langke Rembong zijn de bekendste plaatsen om de kleurrijke weefsels van Flores te kopen.
5. Flores is over het algemeen erg veilig voor reizigers. Zoals bij elk reisgebied moet je oplettend zijn en voorzorgsmaatregelen treffen. Het wordt aanbevolen om de actuele informatie in te winnen en op de hoogte te blijven van eventuele veiligheidsrisico’s.