Vakantie Dhaka

Als je op zoek bent naar een bestemming waar je kunt genieten van een rijke cultuur, heerlijke keuken en fascinerende bezienswaardigheden, dan is Dhaka de plek voor jou. Als hoofdstad van Bangladesh biedt Dhaka reizigers een unieke kijk op het leven in het land en een ervaring die je nergens anders zult vinden. In dit artikel delen we alle hoogtepunten van deze levendige stad, en waarom je zeker een bezoek moet brengen aan Dhaka.

Het Historische centrum: Oud Dhaka

Een wandeling door het historische centrum van Dhaka, ook wel bekend als Oud Dhaka brengt je terug in de tijd. Hier ontdek je prachtige oude gebouwen, markten, tempels en moskeeën. De bekendste straten zijn ‘Armanitola’ en ‘Shakhari Bazar’. Hier vind je allerlei soorten mooie handgemaakte spullen en antiek.

Lalbagh Fort: 17e-eeuws Mughal-fort

Lalbagh Fort is een indrukwekkend Mughal-fort waarvan de bouw begon in 1678 na Christus. Het fort is nooit afgebouwd, maar een museum binnen in het fort geeft een goed beeld van de geschiedenis en cultuur van Bangladesh. Het fort zelf is een prachtig voorbeeld van de innovatieve architectuur van de Mughal-dynastie.

Hussaini Dalan: oudste moskee van Dhaka

In het hart van Oud Dhaka vind je de oudste moskee van de stad, de Hussaini Dalan-moskee. De moskee is in gebouwd in de 17e eeuw en werd gebruikt voor diverse religieuze gebeurtenissen. Opvallend aan de moskee is de prachtige zilveren toegangsdeur, die het bewonderen waard is.

Ahsan Manzil: het paleis van de Nawab van Dhaka

Ahsan Manzil was vroeger het paleis van de Nawabs van Dhaka en is vandaag de dag een museum. Het paleis is gebouwd in de hoek van de rivier de Buriganga, wat het uitzicht uitzonderlijk maakt. Hier zie je niet alleen de typische architectuur van de regio van voor de Europese invloed, maar kun je ook exposities bezoeken over de rijke geschiedenis van Bangladesh.

Shaheed Minar: monument voor het Bengaalse nationalisme

Shaheed Minar werd oorspronkelijk gebouwd ter ere van de mensen die stierven in de Bengaalse taalbeweging in 1952. Vandaag de dag is dit een belangrijk monument voor alle Bengalen. Het is de belangrijkste plek in Dhaka voor evenementen, protesten en herdenkingen. Door de jaren heen is het monument uitgegroeid tot een symbool van het Bengaalse nationalisme.

Dhaka University: grootste en oudste universiteit van Bangladesh

Dhaka University is de grootste en oudste universiteit van Bangladesh en beslaat een groot deel van de centrale stad. De campus is indrukwekkend en er is veel te ontdekken op het terrein. Het is een ideale plek voor een middagwandeling en om te genieten van de lokale sfeer.

Star Mosque: de gouden gebedsruimte

De Star Mosque is een populaire moskee in Dhaka, bekend om zijn fleurige keramiek op de binnen- en buitenmuren. De moskee is gebouwd in de achttiende eeuw en is nog steeds in gebruik. De sterren aan de binnenkant van de moskee zijn goud en zilver geschilderd.

Dhakeshweri Mandir: Hindoe heiligdom

De Dhakeshweri-tempel, gewijd aan de Godin Durga, is het belangrijkste hindoeïstische heiligdom van Bangladesh en dateert uit de 12e eeuw. Het is een belangrijke plek voor de Hindoegemeenschap in Dhaka en zeker een bezoek waard voor degenen die geïnteresseerd zijn in religie en spiritualiteit.

Bangladesh National Museum: geschiedenis en cultuur

Het Bangladesh National Museum is een uitstekende plek om de geschiedenis en cultuur van Bangladesh te leren kennen. Het museum beschikt over galerieën die elk een breed scala aan kunstvoorwerpen en historische artefacten tentoonstellen en is daarmee een belangrijk educatief centrum in de stad.

Dhaka Zoo: Ontdek de fauna van Bangladesh

Voor liefhebbers van dieren is de Dhaka Zoo een bezoekje waard. Hier vind je een breed scala aan inheemse dieren, waaronder enkele van de Bengaalse tijgers en olifanten. Het is een leuke en educatieve activiteit voor alle leeftijden.

Dhaka Street Food: proef de lokale keuken

Geen reis naar Dhaka is compleet zonder het proeven van het straateten. Hier vindt je de meest geurige en smaakvolle gerechten, van samosa tot biryani en kebab. Het is een onmisbare culinaire ervaring en een geweldige manier om in contact te komen met de lokale bevolking.

Shopping: bezoek de grootste markten

Dhaka is een paradijs voor shoppers. Er zijn vele grote markten die je kunt ontdekken, zoals de boerenmarkt op de rivieroever, New Market, Bashundhara City Mall, Jamuna Future Park, en nog veel meer. Het is de ideale plek om souvenirs te kopen of om wat vrije tijd door te brengen.

Sabur Khan: Dit is zijn verhaal

Sabur Khan is een vader, ondernemer en filantroop die van Dhaka een betere plek maakt. Hij is de oprichter van Daffodil International University en zet zich in voor het verbeteren van het onderwijs in Bangladesh. Dit artikel vertelt zijn inspirerende verhaal.

Accommodatie in Dhaka

Dhaka biedt een breed scala aan accommodaties, van budgethotels tot luxe vijfsterrenhotels. Als je er lang bent en op zoek bent naar een thuis ver van huis, dan zijn er ook verschillende Airbnb-mogelijkheden beschikbaar. In dit artikel vind je de beste opties voor een comfortabel verblijf in Dhaka.

Hoe kom je in Dhaka?

Hoewel er een paar treinen en bussen zijn die Dhaka verbinden met nabijgelegen steden, is het over het algemeen aan te bevelen om per vliegtuig te reizen. Dhaka heeft een internationale luchthaven en er zijn meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden.

Conclusie: Dhaka, een onvergetelijke ervaring

Dhaka is een indrukwekkende stad die je zeker eens in je leven moet bezoeken. Het biedt een uniek inzicht in de cultuur van Bangladesh en is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring. Het is een stad met een rijke geschiedenis en veel tradities en heeft veel te bieden. Vergeet niet om al deze hoogtepunten te bezoeken om het meeste uit je reis te halen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste tijd om Dhaka te bezoeken?
2. Is Dhaka een veilige stad om te bezoeken?
3. Hoeveel dagen moet je doorbrengen in Dhaka?
4. Kun je in Dhaka reizen met het openbaar vervoer?
5. Welke taal spreekt men in Dhaka?

1. Wat is de beste tijd om Dhaka te bezoeken?

De beste tijd om Dhaka te bezoeken is tussen november en februari. Tijdens deze maanden is het weer mild en comfortabel.

2. Is Dhaka een veilige stad om te bezoeken?

Dhaka is over het algemeen veilig voor toeristen, zolang je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt. Het wordt aanbevolen om als vrouw ’s nachts niet alleen te reizen.

3. Hoeveel dagen moet je doorbrengen in Dhaka?

Het wordt aanbevolen om minimaal 3 tot 4 dagen in Dhaka te blijven om alle hoogtepunten te zien en te ervaren.

4. Kun je in Dhaka reizen met het openbaar vervoer?

Dhaka heeft een relatief ontwikkeld openbaar vervoer systeem, met bussen, treinen en metro’s die de stad doorkruisen.

5. Welke taal spreekt men in Dhaka?

De meest gesproken taal in Dhaka is Bengaals, maar Engels is ook een veelgebruikte taal, vooral in toeristische gebieden.