Ontdek de verborgen schatten van Iran: minder bekende maar prachtige bezienswaardigheden.

Iran staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultuur en architectuur. Elke hoek van het land is bezaaid met een schat aan bezienswaardigheden, van de grote steden tot de dorpen in de bergen. Maar er zijn ook minder bekende plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verborgen schatten van Iran die je niet mag missen tijdens je reis naar dit fascinerende land.

1. Masuleh, een dorp tegen de bergwand

Masuleh is een pittoresk dorp in de bergachtige regio Gilan in het noorden van Iran. Het dorp staat bekend om zijn unieke architectuur waarbij de huizen tegen de bergwand zijn gebouwd. Dit geeft Masuleh een unieke uitstraling en maakt het een van de meest gefotografeerde dorpjes van Iran.

2. Tabriz, de stad van tapijten

Tabriz is een stad in het noordwesten van Iran. De stad is een van de oudste bewoonde steden ter wereld en staat bekend om zijn tapijten. In het historische centrum van Tabriz vind je de overdekte bazaar, waar je talloze winkels vindt die handgeweven tapijten verkopen.

3. Hormuz-eiland, een kleurrijk juweeltje

Hormuz-eiland is gelegen in de Perzische Golf en staat bekend om zijn kleurrijke landschap. De rotsformaties en het zand op het eiland hebben veel verschillende kleuren, waardoor het lijkt alsof je door een schilderij loopt. Hormuz-eiland is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers en fotografen.

4. Meymand, een stad uit de prehistorie

Meymand is een stad in het zuidoosten van Iran die dateert uit de prehistorie. Het is een van de oudste bewoonde plaatsen ter wereld en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De huizen in Meymand zijn gebouwd in de rotsen en zijn nog steeds bewoond.

5. Shushtar, een oude watermanagementtechniek

Shushtar is een stad in het zuidwesten van Iran en staat bekend om zijn oude watermanagementtechniek. Het historische watermanagement-systeem van Shushtar bestaat uit kanalen, tunnels, bruggen en waterraderen die dateren uit de 5e eeuw voor Christus.

6. Vakil-bazaar, de oudste bazaar van Shiraz

Vakil-bazaar is de oudste bazaar van de stad Shiraz en wordt beschouwd als een van de mooiste bazaars ter wereld. De bazaar heeft verschillende delen, waaronder de textiel- en tapijtafdelingen. Binnen de bazaar vind je ook de Vakil-moskee en het Vakil-badhuis.

7. Kalouts, de woestijn van Lut

Kalouts zijn indrukwekkende formaties die zijn gevormd door de wind in de woestijn van Lut. De woestijn van Lut is een van de heetste en droogste plekken op aarde en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

8. Fin-gardens, prachtige tuinen

Fin-gardens is een complex van prachtige tuinen in de stad Kashan. Het complex dateert uit de 16e eeuw en is een van de populairste attracties van de stad. De tuinen hebben een rijke geschiedenis en zijn voorzien van veel waterpartijen.

9. Abyaneh, een bergdorp met kleurrijke huizen

Abyaneh is een bergdorp in de provincie Isfahan. Het dorp staat bekend om de kleurrijke huizen die zijn gebouwd met een oud Perzisch architectonisch ontwerp. Abyaneh is een populaire bestemming voor toeristen en fotografen.

10. Kharanagh, een verlaten stad in de woestijn

Kharanagh is een verlaten stad in de woestijn van Kavir. De stad is verlaten sinds de jaren ’70, maar de gebouwen staan er nog steeds. Kharanagh is een populaire bestemming voor toeristen en fotografen vanwege de unieke architectuur en het verlaten gevoel.

11. Ganjali-khan complex, een complex van historische gebouwen

Het Ganjali-khan complex is een complex van historische gebouwen in de stad Kerman. Het complex dateert uit de 17e eeuw en bestaat uit een bazaar, een moskee en een badhuis. Het complex heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijke toeristische attractie.

12. Garmeh, een oase in de woestijn

Garmeh is een oase in de woestijn van Kavir. Het dorp staat bekend om zijn prachtige woestijnlandschap en natuurlijke warmwaterbronnen. Garmeh is een ideale bestemming voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning en rust.

13. Het Zavareh-dorp, langs de “zijderoute”

Het Zavareh-dorp ligt aan de oude “zijderoute” en staat bekend om zijn oude architectuur. Het dorp heeft enkele prachtige moskeeën en residentiële gebouwen. Zavareh is een populaire bestemming voor toeristen vanwege de unieke architectuur en geschiedenis.

14. Golestan-paleis, een koninklijk paleis

Golestan-paleis is een koninklijk paleis in het hart van Teheran en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het paleis heeft een rijke geschiedenis en is gebouwd in de 19e eeuw tijdens de Qajar-dynastie.

15. Ali-sadr-grotten, de grootste grotten van Iran

Ali-sadr-grotten zijn de grootste grotten van Iran en bevinden zich in de provincie Hamedan. De grotten hebben een unieke structuur en zijn gevuld met ondergrondse meren. Dit maakt het een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar avontuur.

Of je nu een natuurliefhebber, geschiedenisliefhebber of fotograaf bent, Iran heeft voor elk wat wils. Naast de bekende toeristische attracties zijn er ook tal van minder bekende plaatsen die zeker een bezoek waard zijn tijdens je verblijf in Iran.

Thank you for reading! Als je meer wilt weten over Iran en zijn bezienswaardigheden, neem dan een kijkje op [Reisver.nl](https://reisver.nl/bestemming/iran/).

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele minder bekende bezienswaardigheden in Iran?

Enkele minder bekende bezienswaardigheden in Iran zijn: Masuleh, Tabriz, Hormuz-eiland, Meymand, Shuster, Vakil-bazaar, Kalouts in Lut woestijn, Fin-gardens, Abyaneh, Kharanagh, Ganjali-khan complex, Garmeh-dorp, Zavareh-dorp, Golestan-paleis en Ali-sadr-grotten.

Wat is de beste tijd om Iran te bezoeken?

De beste tijd om Iran te bezoeken is in het voorjaar (maart tot mei) en in de herfst (september tot november) wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er minder regen valt.

Wat zijn enkele belangrijke culturele normen in Iran?

Enkele belangrijke culturele normen in Iran zijn onder andere het dragen van bedekkende kleding voor vrouwen, het niet schudden van handen met het tegenovergestelde geslacht en het vermijden van het nuttigen van alcohol.

Is het veilig om naar Iran te reizen?

Ja, Iran is over het algemeen een veilig land om te bezoeken. Vanwege de politieke situatie is het echter altijd belangrijk om de huidige situatie te controleren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat zijn enkele lokale gerechten waarvan ik moet genieten tijdens mijn verblijf in Iran?

Enkele lokale gerechten waarvan je moet genieten tijdens je verblijf in Iran zijn: chelo kebab (geroosterd vlees met rijst), ghormeh sabzi (stoofpot van kruiden en vlees) en fesenjan (stoofpot van walnoten en granaatappels).

Share the Post:

Related Posts