Een Culturele Duik in Colmar: Van Oude Kerken tot Moderne Musea

Als je een echte cultuurliefhebber bent, moet je Colmar bezoeken, een charmante stad in de Franse regio Elzas. Colmar staat bekend om zijn rijke architecturale erfgoed, oude kerken en moderne musea. Het is een stad vol contrasten die bezoekers betovert met zijn prachtige historische gebouwen en boeiende kunstcollecties. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de culturele hoogtepunten van Colmar.

1. De Oude Stad van Colmar

Wandel door de oude stad van Colmar en je zult jezelf verliezen in de geschiedenis. De stad heeft een rijk erfgoed, dat teruggaat tot de middeleeuwen. Er zijn vele prachtige gebouwen uit die tijd, met vakwerkhuizen en prachtige Renaissance-gevels. Maak een wandeling door de smalle straatjes en steegjes en neem de sfeer in je op.

1.1 Koopliedenhuizen

Een bezoek aan Colmar is niet compleet zonder een bezoek aan de koopliedenhuizen. Deze gebouwen staan langs de kanalen die door de stad lopen en zijn versierd met kleurrijke bloembakken. Ze zijn typisch voor de Elzas en waren in de middeleeuwen zeer belangrijk voor de handel.

1.2 Maison Pfister

Een van de meest opvallende en prachtige gebouwen in de oude stad is Maison Pfister. Dit vakwerkhuis heeft een prachtige gevel en is versierd met houtsnijwerk en fresco’s. Het werd gebouwd in 1537 en is nu opengesteld voor het publiek.

1.3 De Grand Rue

De Grand Rue is de belangrijkste straat van de oude stad en heeft vele prachtige gebouwen. Hier vind je ook een aantal leuke winkels, cafés en restaurants. Het is een levendige plek waar je jezelf kunt onderdompelen in de lokale cultuur.

2. Musea in Colmar

Als je van kunst houdt, zal je Colmar zeker verrassen. De stad heeft een aantal van de beste musea van Frankrijk en je zult hier een schat aan kunstwerken vinden.

2.1 Het Unterlinden Museum

Het Unterlinden Museum is het belangrijkste museum van Colmar en heeft een indrukwekkende collectie schilderijen en sculpturen. Het museum is gehuisvest in een voormalig klooster en heeft een prachtige binnenplaats.

2.2 Bartholdi Museum

Het Bartholdi Museum is gewijd aan de bekende Franse beeldhouwer Frederic Auguste Bartholdi, die onder andere het Vrijheidsbeeld in New York heeft ontworpen. Het museum heeft een indrukwekkende collectie beelden en tekeningen.

2.3 Het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum is een fascinerende plek voor kinderen en volwassenen. Het museum heeft een uitgebreide collectie speelgoed en geeft een goed beeld van de geschiedenis van het speelgoed.

3. Kerken in Colmar

Colmar heeft een aantal prachtige kerken die zeker een bezoek waard zijn.

3.1 De Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is de belangrijkste kerk van Colmar en heeft een prachtige gotische gevel. Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met prachtige fresco’s en schilderijen.

3.2 De Dominicanenkerk

De Dominicanenkerk is een andere prachtige kerk in Colmar. Het heeft een prachtige barokke gevel en een indrukwekkend interieur. Het is een van de weinige barokke kerken in de regio Elzas.

4. Het Klein Venetië van Colmar

Het Klein Venetië van Colmar is een pittoreske wijk aan de kanalen van de stad. Het is een rustige buurt met vele aanlegsteigers en bruggen. Het is een heerlijke plek om te wandelen en de sfeer op te snuiven.

5. Andere Bezienswaardigheden in Colmar

Naast de hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn er nog tal van andere dingen om te doen in Colmar.

5.1 Het Overdekte Markthuis

Het Overdekte Markthuis is een prachtig gebouw uit de 19e eeuw. Het heeft een mooie glazen koepel en is een bezoek waard als je van lokale producten houdt.

5.2 De Georgische Wijk

De Georgische Wijk is een intrigerende wijk in Colmar. Het werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en heeft een unieke eigentijdse architectuur.

5.3 Het Château d’Eau

Het Château d’Eau is een voormalige watertoren in Colmar. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en heeft een indrukwekkende architectuur. Tijdens de zomermaanden worden er vaak tentoonstellingen gehouden.

5.4 Het Stadhuis

Het Stadhuis van Colmar is een oud en indrukwekkend gebouw, gebouwd in lokale Renaissance-stijl. Het heeft een mooie binnenplaats en is versierd met beelden en fresco’s.

Conclusie

Colmar is een stad vol geschiedenis en cultuur. Er zijn zoveel prachtige dingen te zien en te doen dat je er gemakkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Of je nu van musea, kerken, architectuur of gewoon wandelen houdt, je zult zeker betoverd worden door deze charmante stad.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste tijd om Colmar te bezoeken?
Colmar kan het hele jaar door worden bezocht, maar de beste tijd om te gaan is in de lente en herfst wanneer de temperaturen aangenaam zijn. In de zomer kan het erg druk zijn.

2. Is het gemakkelijk om in Colmar te navigeren?
Ja, Colmar is een compacte stad en gemakkelijk te voet te verkennen. Er zijn ook verschillende fietsverhuurdiensten beschikbaar.

3. Zijn er rondleidingen beschikbaar in Colmar?
Ja, er zijn veel rondleidingen beschikbaar die geleid worden door lokale experts.

4. Is Colmar een dure stad om te bezoeken?
Colmar is geen goedkope stad, maar het is ook niet extreem duur. Het hangt af van je budget en wat je wilt zien en doen.

5. Wat is de dichtstbijzijnde luchthaven bij Colmar?
De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven van Basel-Mulhouse-Freiburg, die op ongeveer 50 kilometer afstand van Colmar ligt.

Share the Post:

Related Posts