De magie van het noorderlicht: de beste plekken in Finland om dit natuurfenomeen te zien

Het noorderlicht, ook wel bekend als aurora borealis, is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen die er bestaan. Het is een adembenemend gezicht om de groen- en roodachtige lichten te zien dansen in de donkere hemel. Finland is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Het land heeft een uitgestrekt arctisch gebied waar je het poollicht bijna het hele jaar door kunt zien. In dit artikel nemen we je mee langs de beste plekken om het noorderlicht te aanschouwen in Finland.

Waar en wanneer kun je het noorderlicht in Finland zien?

Voordat we de beste plekken bespreken, is het handig om te weten wanneer het noorderlicht te zien is in Finland. Het noorderlicht verschijnt meestal vanaf september tot eind maart, wanneer de nachten het langst en het donkerst zijn. Het noorderlicht laat zich vaak zien gedurende de avond en nacht, vanaf ongeveer 21.00 uur tot 3.00 uur in de ochtend.

De beste plekken in Finland om het noorderlicht te zien

1. Rovaniemi: De hoofdstad van Lapland is meestal het eerste wat in je opkomt als je aan Finland denkt. Het is de thuisbasis van de kerstman en een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Rovaniemi heeft meerdere noorderlichtexcursies en geeft je daarmee de mogelijkheid om dit prachtige natuurverschijnsel te ervaren.

2. Inari: Inari ligt in het noordwesten van Finland en is een zeer afgelegen gebied, waardoor het een uitstekende plek is om het noorderlicht te zien. Dit gebied staat bekend om zijn kristalheldere luchten en eindeloze naaldbossen.

3. Yllas: Yllas biedt 200 km aan skipistes en is ook een van de beste plekken waar je het noorderlicht kunt spotten. Met zijn vele open vlaktes is dit een perfect gebied om het poollicht te ervaren.

4. Levi: In Lapland is Levi een andere populaire bestemming om het noorderlicht te zien. Bovendien is het de grootste skibestemming van Finland en biedt het prachtige uitzichten op de unieke Lapse omgeving.

5. Kilpisjärvi: Kilpisjärvi is een afgelegen dorp in het uiterste noordwesten van Finland. Het staat bekend om zijn bergen en meren, vormen samen een adembenemend landschap om het noorderlicht in al zijn glorie te aanschouwen.

6. Luosto: Luosto is gelegen in het zuiden van Lapland en wordt vaak ‘het echte Lapland’ genoemd. Hier kun je Arctic Retreat Under the Northern Lights-ervaring boeken, waarbij je slaapt in een authentieke Finse blokhut.

Hoe kun je het noorderlicht het beste zien?

Het noorderlicht verschijnt meestal in het donker, wanneer de hemel vrij is van wolken. Daarnaast is het belangrijk om uit de buurt te blijven van lichtvervuiling, omdat het noorderlicht dan minder goed te zien is. Daarom is het raadzaam om naar een gebied met weinig of geen licht te gaan. Verder zijn er nog enkele dingen die je kunt doen om het noorderlicht op zijn best te ervaren:

– Kleed je warm aan, want de temperaturen in Finland kunnen behoorlijk laag zijn.
– Zorg voor een comfortabele plek om te zitten of staan, zoals een slee of een stoel.
– Neem een ​​camera mee om het noorderlicht vast te leggen en denk aan een statief!
– Boek een noorderlichttour en ga samen met een gids op zoek naar het noorderlicht. Zij weten waar de beste plekken zijn om dit natuurfenomeen te zien.

Op zoek naar alternatieve manieren om het noorderlicht te zien?

Als je op zoek bent naar iets unieks en onvergetelijks om het noorderlicht in Finland te ervaren, zijn er enkele alternatieve manieren:

– Huur een privé-jacht en ervaar het noorderlicht vanaf het water.
– Boek een husky- of rendiersafari in de Lapse wildernis en ervaar de schoonheid van het noorderlicht terwijl je door de bossen rijdt.
– Ga mee op sneeuwschoenwandeling en beleef de magie van het poollicht in de stille wildernis.

Conclusie

Finland is een bijzondere bestemming voor het spotten van het noorderlicht. De hierboven genoemde plaatsen zijn enkele van de beste plekken om het noorderlicht te zien, maar er zijn nog tal van andere locaties waar je dit mooie natuurfenomeen kunt ervaren. Vergeet niet om je warm aan te kleden, een comfortabele plek te zoeken en de adembenemende natuur van Lapland te ontdekken tijdens het jagen op het noorderlicht.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is het noorderlicht in Finland te zien?
– Het noorderlicht is te zien vanaf september tot eind maart, wanneer de nachten het langst en het donkerst zijn.

2. Welke kleding moet ik dragen om het noorderlicht te spotten?
– Finland kan erg koud worden, dus het is belangrijk om je warm te kleden, inclusief thermo-ondergoed, warme sokken, een muts en handschoenen.

3. Zijn er noorderlichtexcursies waar ik aan mee kan doen?
– Ja absoluut! Veel van de plaatsen waar je het noorderlicht kunt spotten bieden ook noorderlichtexcursies aan.

4. Is het noorderlicht het hele jaar te zien in Finland?
– Nee, het noorderlicht is alleen te zien vanaf september tot eind maart.

5. Kan ik zelf op zoek naar het noorderlicht gaan of heb ik een gids nodig?
– Hoewel het mogelijk is om zelf het noorderlicht te spotten, wordt het aangeraden om met een gids mee te gaan. Een gids kent de beste locaties en weet wat de beste tijd is om het noorderlicht te spotten.

Share the Post:

Related Posts