Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland wat aan de oostelijke kant van het zuiden van India ligt. De eilandstaat ligt in de Indische Oceaan. Het land is qua oppervlakte bijna twee keer zo groot als Nederland. Er wonen 21,4 miljoen mensen in Sri Lanka.

Er worden drie officiële talen gesproken op Sri Lanka. Het Engels wat nog stamt uit de tijd dat Sri Lanka nog een kolonie was. Indo-Arisch Singalees en het Dravidische Tamil. Naast deze talen zijn er nog een aantal andere talen die door de diverse bevolkingsgroepen worden gesproken.

De hoofdstad van Sri Lanka is een echte tongbreker en heet Sri Jayewardenapura Kotte. De stad ligt aan de oostkant en telt meer dan 120.000 inwoners. De stad is pas sinds 1982 de hoofdstad van Sri Lanka. De stad is bij lange na ook niet de grootste stad. Dit is Colombo waar meer dan 650.000 inwoners permanent verblijven.

Bezienswaardigheden Sri Lanka

De heilige stad Anuradhapura is de oude hoofdstad van Sri Lanka. Deze stad is een historisch pareltje. Er zijn oude ruïnes die dateren uit de tiende eeuw vóór Christus. Er zijn nog steeds enorm veel prachtige boeddhistische kloosters te vinden in deze stad. Een zeer populaire trekpleister is de Gouden Tempel van Dambulla. In het midden van Sri Lanka is een complex met tempels in grotten. Hier staat het grootste Boeddhabeeld van goud ter wereld. In het Sinharaja reservaat zijn prachtige zoogdieren te vinden zoals olifanten en luipaarden. Echter, het oerwoud is zo dicht dat je er voornamelijk reptielen, vogels en amfibieën kunt spotten.

Stranden Sri Lanka

Sri Lanka herbergt één van de meest fantastische stranden van heel Azië. Het Nilaveli Beach is een ongerept strand met prachtig witgeel zand. De zee is lekker rustig door een rif voor de kust. Je kunt er daarom ook prima snorkelen en zwemmen.

Mirissa wordt over het algemeen beschouwd als één van de mooiste stranden van Sri Lanka. Surfen kan hier prima en het is een goede plek om een boottocht te boeken om dolfijnen en walvissen te zien.

Uppuveli Beach is iets toeristischer dan de hiervoor genoemde stranden. Uppuveli Beach heeft hetzelfde witgele zand als Nilaveli. Het strand loopt dan ook helemaal door tot aan Nilaveli.

Voor mooi goudgeel zand ga je naar de populaire badplaats Unawatuna. De zee heeft een prachtige blauwe kleur. Het strand heeft in 2004 flink geleden onder de enorme tsunami maar is gelukkig weer helemaal hersteld. Prima water om te snorkelen, zwemmen of duiken.

Beste reistijd Sri Lanka

De temperatuur op Sri Lanka laat niets te wensen over. De temperatuur komt zelden onder de 29 graden. Het kan flink regenen op Sri Lanka. Wat dat betreft is de beste tijd om Sri Lanka aan te doen van februari t/m maart voor Oost-Sri Lanka. Het Westen van Sri Lanka heeft perfect weer van december t/m maart.

Vakantie Sint Maarten boeken lezen, of meer over Sri Lanka